Ebola: wordt Belgisch vaccin nu wel of niet ingezet in Congo? (CongoForum)
KINSHASA – De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beschouwt de ebola-epidemie in Oost-Congo sinds kort als een ‘internationale noodsituatie’ voor de volksgezondheid. Maar aan de top van de Congolese staat is er verdeeldheid over de vraag wat nu de beste manier is om dit ernstige probleem aan te pakken.
Prof. Jean-Jacques Muyembe werd eerder deze maand door president Félix Tshisekedi benoemd tot nieuwe coördinator in de strijd tegen ebola. Hij wil graag een tweede vaccin, gemaakt door Janssen Pharmaceutica en Bavarian Nordic, inzetten. Maar minister van Volksgezondheid Oly Ilunga, die onlangs opstapte, verzette zich tegen het gebruik van zo’n tweede vaccin. Ilunga voelde zich aan de kant geschoven door de president.
Er zijn nu al meer dan 1.700 mensen overleden aan ebola in Oost-Congo. In totaal raakten al bijna 2.600 personen daar besmet met het virus. Ook in de stad Goma zijn al 2 gevallen opgedoken.
Een eerste vaccin, van het Amerikaanse farmabedrijf Merck, werd in mei 2018 goedgekeurd door het bevoegde ethische comité in de DR Congo. Dat vaccin werd voor het eerst in Congo ingezet tegen ebola, en naar verluidt met goed resultaat. Het aantal zieken blijft echter maar stijgen, wat de WHO ertoe heeft aangezet om ook het gebruik van het tweede vaccin aan te moedigen. Dat vaccin komt van Janssen Pharmaceutica, onderdeel van het Amerikaanse Johnson & Johnson.
Toediening
Het vaccin van Merck vergt maar 1 inspuiting en geeft een immuniteit na 10 dagen. Het vaccin van Janssen Pharma moet in 2 dosissen worden toegediend, met een tussentijd van 56 dagen; dat kan lastig blijken in een gebied waar milities vaak geweld veroorzaken. Hoe moet je zo op alle momenten de behandelde personen goed opvolgen? Lukt dat wel?
De ngo Artsen Zonder Grenzen pleit ervoor om het tweede vaccin meteen in te zetten om zo een ‘muur van gevaccineerde personen’ te bouwen rond de zone waar de besmettingen zijn geconstateerd. AZG is ook ongerust over het gebrek aan transparantie over de voorraden van het Merck-vaccin. Volgens de WHO heeft Merck genoeg voorraad, maar kunnen er wel problemen opduiken als de epidemie nog erger wordt.
Volgens de WHO is het uiteindelijk de Congolese regering die moet beslissen of het tweede vaccin ook wordt ingezet. De WHO voegt eraan dat er wel over ‘alle mogelijke instrumenten’ moet kunnen worden beschikt.
President Tshisekedi heeft de boodschap blijkbaar goed begrepen. Hij liet een nieuw comité van experts oprichten onder leiding van Muyembe. Deze experts moeten zich nu buigen over het mogelijke gebruik van vaccin nummer twee. De viroloog Muyembe raakte al bekend door zijn onderzoek over de ebola-epidemie in Congo (toen Zaïre) in 1976.
CongoForum, 31.07.19
Beeld – bron: UN News