Gevangenis van Angenga: Jean Bompengo overlijdt op 54-jarige leeftijd (CF)

KINSHASA – Jean Bompengo, één van de mensen die werden veroordeeld wegens de moord op president Laurent-Désire Kabila in 2001, is afgelopen vrijdag overleden in de gevangenis van Angenga (noordwesten van de DR Congo). Hij was slechts 54 jaar oud. Mensenrechtenactivisten willen dat de veroordeelden in dit dossier effectief van amnestie kunnen genieten. Voor Jean Bompengo is het dus te laat.

Militaire rechters kwamen in het verleden tot de conclusie dat Jean Bompengo deel uitmaakte van een peloton dat 11 Libanezen had geëxecuteerd; die Libanezen werden verdacht van betrokkenheid bij moord op Laurent-Désiré Kabila. In totaal werden meer dan 100 personen veroordeeld tijdens één groot proces; 27 van hen zitten nog in de cel. Velen zijn overleden, anderen werden vrijgelaten of ontsnapten uit hun gevangenis.

Het nieuws over de dood van Jean Bompengo leidde op sociale media tot veel verontwaardigde reacties, bericht Radio France Internationale. Nog altijd vragen veel Congolezen zich af wanneer ze de ware toedracht van de feiten uit 2001 zullen kennen.

Er is ook veel kritiek over de manier waarop een groot aantal mensen werd vervolgd, veroordeeld en opgesloten. Mensenrechtenverdedigers blijven van mening dat er veel moet gebeuren om dit dossier uit te spitten en gerechtigheid te laten geschieden.

Eerder pleitte de Afrikaanse mensenrechtencommissie in dit dossier al voor het verlenen van amnestie. Ook de Congolese katholieke bisschoppenconferentie (CENCO) deed aanbevelingen in deze zin.

© CongoForum, 15.07.19

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.