IMF keurt 448,6 miljoen dollar kredieten voor DR Congo goed (CF)

KINSHASA – De raad van bestuur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft een driejarenprogramma voor de DR Congo goedgekeurd. Het gaat om 448,6 miljoen dollar aan kredieten. Dat signaleert het Congolese persagentschap ACP.

Een eerste tranche voor Congo wordt onmiddellijk vrijgemaakt. De rest van de centen zal nadien worden ter beschikking gesteld, wel op basis van halfjaarlijkse besprekingen op het niveau van het IMF-bestuur. De toegewezen middelen zouden de Congolese autoriteiten in staat moeten stellen om ‘een interne consensus te creëren’ over een strategie die het landsbestuur verbetert en de corruptie stevig indijkt, luidt het.

De toegekende kredieten moeten Congo ook helpen om de macro-economische stabiliteit te herstellen en de basis te leggen voor een ‘sterkere en meer inclusieve’ groei van de economie. Verder is er sprake van inspanningen om openbare middelen beter te managen, meer bepaald in de oliesector. De wispelturige olieprijzen en andere elementen speelden Congo zwaar parten, zo is te horen. Dat had negatieve gevolgen voor de economie.

Het IMF-programma voor Congo geeft voorrang aan het streven naar een betere begrotingssituatie en een herschikking van de schulden, stelt Mitsuhiro Furusawa, waarnemend voorzitter bij het IMF. Verdere klemtonen zijn een versterking van het menselijk kapitaal – via maatregelen die kwetsbare groepen beschermen – en structurele hervormingen. Furusawa is van mening dat er veel aandacht moet gaan naar een beter bestuur en inspanningen om de Congolese economie diverser te maken zodat de groei ‘inclusiever’ kan worden.

Volgens de IMF-voorzitter trof de Congolese overheid ‘doorslaggevende maatregelen’ om de openbare financiën te verbeteren en deed ze ook haar best om structurele hervormingen door te voeren. “De risico’s voor ons programma zullen beheersbaar zijn als de autoriteiten een voorzichtig beleid blijven voeren”.

De DR Congo is sinds 10 juli 1963 lid van het IMF.

© CongoForum, 14.07.19

Beeld: Mitsuhiro Furasawa (IMF)
Bron: Primanews

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.