Jean-Pierre Bemba: houtkap moet veel beter worden georganiseerd (CongoForum)

KINSHASA – Opposant Jean-Pierre Bemba (MLC) klaagt over de frauduleuze en anarchistische praktijken waarmee bomen worden gekapt in de wouden in het noordwesten van de DR Congo. Die wouden zijn wel heel belangrijk voor de strijd tegen de klimaatopwarming.

Volgens Bemba wordt er maar op los gekapt zonder de wet te respecteren. Hout wordt in het wilde weg gecommercialiseerd. “Dit moet ophouden, het is onaanvaardbaar”, verklaarde Bemba zondag in een toespraak in een stadion in Mbandaka, de hoofdplaats van de provincie Equateur.

Bemba wil dat er ‘jobs voor iedereen’ worden gecrëeerd en dat de natuurlijke rijkdommen van Congo de hele bevolking ten goede komen, melden persagentschappen.

De ngo Global Witness signaleerde in april van dit jaar dat een Congolese generaal, een vertrouweling van ex-president Joseph Kabila, onwettig 5 kapconcessies had verworven in juni 2018. Hij liet die concessies exploiteren door Chinezen. Er loopt nu een rechtszaak tegen een Chinees die illegaal hout kapte in één van deze concessies. De Congolese generaal is overigens het voorwerp van Amerikaanse en Europese sancties.

De DR Congo beschikt over een enorme reserve aan bossen en wouden. Er is nergens meer tropisch regenwoud te vinden, tenzij dan in het Amazonegebied.

Volgens Greenpeace is de ontbossing een ernstig gevaar voor de strijd tegen de klimaatopwarming. Als er veel bos wordt gekapt, komt er veel meer koolstofdioxyde vrij.

© CongoForum, 16.07.19

Image – source: Global Witness

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.