Project PASA-NK moet koffieteelt in Noord-Kivu aanzwengelen (CongoForum)
KINSHASA / GOMA – Het project PASA-NK moet de koffieteelt in de provincie Noord-Kivu aanzwengelen. PASA-NK staat voor ‘Projet d’appui au secteur agricole du Nord-Kivu’. Dit project gaat uit van de Congolese regering maar wordt mee gefinancierd door het Internationaal Fonds voor Landbouwontwikkeling (IFAD), het Fonds voor Internationale Ontwikkeling en de begunstigden zelf.
Dit project werd officieel gelanceerd in Kinshasa (29 november 2018) en Goma (6 december 2018). Er zal steun worden gegeven aan het telen van maïs, rijst, aardappelen en koffie.
De Belgische ngo Rikolto organiseerde van 24 tot 26 juli 2019 een atelier met PASA-NK in Goma. Allerlei delegaties namen aan deze bijeenkomst deel. Er werd nagedacht over methodes om in te spelen op de vraag naar koffie in de regio, Congo en andere landen. Bedoeling is ook om het verbruik van koffie in Congo zelf te stimuleren. Op de bijeenkomst werd ook gediscussieerd over de toegang tot kredieten, heel belangrijk om plaatselijke koffietelers meer mogelijkheden en armslag te geven.
De telers hebben niet alleen meer financiële middelen nodig. Ze moeten ook aan genoeg zaaigoed kunnen geraken en hun plantages kunnen vernieuwen. Er zijn verder inspanningen nodig op het vlak van kwaliteit van de koffie, opslag, verwerking, behandeling. In de sector leeft nu de verwachting dat de banken meer zullen inspelen op de noden en mogelijkheden.
Volgens Bruno Kazadi Bukasa (PASA) is de arabica-koffie uit Congo geschikt om te worden verkocht in Congo, de Grotemerenregio en andere landen. Er moeten bijkomende klanten en markten worden gezocht.
PASA-NK mikt op vijf territoria in de provincie Noord-Kivu : Lubero, Rutshuru, Nyiragongo en Masisi. Gespreid over zeven jaar willen de organisatoren 28.400 landbouwersgezinnen bereiken. Deze zomer zijn er overigens ook ateliers in Beni (rijst), Butembo (aardappelen) en Rutshuru (maïs).
De deelnemers aan de meeting in Goma brachten overigens een bezoek aan de koffiefabriek Sotraki, in de wijk Keyshero.
© CongoForum, 31.07.19
Beeld – bron: Oxfam-Wereldwinkels, Rikolto