Tanganyika: UNHCR bouwt 600 huisjes voor teruggekeerde ontheemden (CongoForum)

KALEMIE – Het VN-Vluchtelingencommissariaat (UNHCR) heeft in het dorp Bimbwi, op 20 km ten noordoosten van de stad Kalemie (Tanganyika), 600 huisjes gebouwd voor teruggekeerde ontheemden. Bedoeling is om hierin 600 huishoudens onder te brengen, zegt Ann Encontre van UNHCR. Zij bracht onlangs een bezoek aan Kalemie, bericht Radio Okapi.

Volgens Encontre zijn de betrokken burgers tevreden en blij. “Dit is een echte duurzame oplossing in hun dorp. Ze zijn beter af thuis. Ik ben tevreden hier te zijn, tussen mensen die zijn teruggekeerd naar hun geboortedorp”.

OCHA, het VN-kantoor voor humanitaire aangelegenheden, zegt dat er 640.000 personen terugkeerden naar hun dorpen. 470.000 anderen leven nog op sites die werden georganiseerd in de omgeving van Kalemie.

In de dorpen moet nog wel véél gebeuren. Er zijn geen gezondheidscentra of scholen, en het ontbreekt ook aan drinkwater en andere basisvoorzieningen.

Ann Encontre wil bij de geldschieters van UNHCR ervoor pleiten om er mee voor te zorgen dat een aantal dorpen ook wordt voorzien van de voorzieningen die nu nog ontbreken.

© CongoForum, 20.07.19

Beeld – bron: Wikipedia

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.