Wat blijft er nog over van Lamuka? (CongoForum)

KINSHASA – Lamuka, een coalitie uit de Congolese oppositie, is opnieuw één van zijn boegbeelden kwijt: Freddy Matungulu. Betekent dit het einde van Lamuka? Matungulu werd door president Félix Tshisekedi aangesproken om namens de DR Congo en een aantal Centraal-Afrikaanse landen te zetelen bij de Afrikaanse Ontwikkelingsbank (BAD). Omroep Deutsche Welle analyseert de situatie.

In de entourages van Moïse Katumbi en Martin Fayulu wordt onthutst gereageerd op het besluit van professor Matungulu om in te gaan op de vraag van Tshisekedi. Normaal gezien zou Matungulu eind juli een aantal maanden lang de coalitie moeten gaan leiden. Dat gaat dus niet door.

In een maand tijd zijn nu al twee grote namen verdwenen bij Lamuka. Antipas Mbusa Nyamwisi sloot zich aan bij het kamp van Tshisekedi om mee te werken aan de inspanningen om vrede te stichten in Oost-Congo, waar ook een ebola-uitbreek heerst. En nu vertrekt ook Freddy Matungulu, die nochtans heel goed bevriend was met ex-presidentskandidaat Martin Fayulu. Matungulu keert nu terug naar het internationale economische milieu dat hem niet vreemd is; hij werkte in het verleden al bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Grote verbazing

De entourages van Katumbi en Fayulu zijn heel verbaasd over de jongste ontwikkelingen. “Twee weken geleden mobiliseerde Matungulu nog mee de bevolking om de waarheid van de stembus te eisen”, zegt Michael Tshibangu, een naaste medewerker van Katumbi. “Hij beschouwde het huidige regime als een onwettig regime. We zijn dan ook verbaasd dat hij een post heeft aanvaard die hem werd aangeboden door Tshisekedi. Zijn vertrek is een verrassing”.

In een persbericht liet Freddy Matungulu zelf weten dat hij afstand wil nemen van de actieve politiek. Hij heeft een eigen kleine partij, Congo Na Biso (Onze Congo).

Keerpunt

Politiek analist Israël Mutala denkt dat een meeting van de Lamuka-top, op 24 juli in Lubumbashi, een keerpunt zal worden voor het platform. Mutala erkent dat Lamuka is verzwakt maar acht het niet uitgesloten dat de coalitie toch voortdoet. “De toekomst van Lamuka zal afhangen van het vermogen van de leiders om zichzelf te overstijgen”, stelt de analist. “De vier resterende leiders moeten tot elke prijs een lijn vinden die de harde vleugel (Fayulu) en de zachtere vleugel (Katumbi) nader tot elkaar brengt. De toekomst van Lamuka moet worden heruitgevonden”.

Een deel van Lamuka wil de verkiezingsoverwinning van Félix Tshisekedi blijven aanvechten. Een ander deel, met onder meer Moïse Katumbi, pleit eerder voor een toenadering tot de nieuwe machthebbers.

Blijven nu nog over als grote boegbeelden: Martin Fayulu, Moïse Katumbi, Jean-Pierre Bemba en Adolphe Muzito.

(c) CongoForum, 13.07.19

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.