WHO beschouwt ebola in Congo als internationale noodsituatie (CongoForum)
KINSHASA – De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beschouwt de ebola-epidemie in Oost-Congo voortaan als een internationale noodsituatie. Dat heeft directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus woensdag bekendgemaakt. Sinds augustus 2018 zijn in Oost-Congo al meer dan 1.650 personen overleden aan de gevolgen van ebola. Elke dag worden ongeveer 12 nieuwe gevallen gemeld, bericht Radio Okapi.
Volgens Tedros Adhanom Ghebreyesus moet de wereld de ernst van de situatie onder ogen zien, weliswaar zonder de grenzen tussen de DR Congo en haar buurlanden te sluiten.
Een internationale noodsituatie voor de volksgezondheid uitroepen is een uitzonderlijke maatregel. Het is de vijfde keer dat de WHO dit doet. Eerder gebeurde dit voor de H1N1-griep (2009), een uitbraak van polio (2014), een uitbraak van ebola (West-Afrika, 2014) en het zikavirus (2016).
In dit geval nam de WHO de beslissing na de ontdekking van een patiënt met ebola in de stad Goma (Noord-Kivu), vlakbij de grens met Rwanda. Die patiënt, een predikant, is ondertussen overleden. In juni waren al twee gevallen van ebola aangetroffen in Oeganda.
Experts bij de WHO vinden het teleurstellend dat de financiering van de noodzakelijke bijstand zoveel vertraging oploopt. “Staten mogen deze internationale noodsituatie niet aangrijpen om handel of verplaatsingen te beperken”, zegt professor Robert Steffen, die het noodcomité bij de WHO leidt. “Zulke beperkingen zouden negatief uitdraaien voor de medische inspanningen tegen ebola en voor het leven van de bevolking in de getroffen regio”.
© CongoForum, 18.07.19
Beeld: Tedros Adhanom Ghebreyesus
Bron: CFR