Actieplan moet grondconflicten helpen op te lossen (CongoForum)

KINSHASA – De Congolese regering heeft donderdag in Kinshasa een actieplan gelanceerd dat moet helpen om grondconflicten te beslechten. Het plan is het resultaat van een conferentie die van 17 tot 20 juni 2019 plaatsvond in Bukavu (Zuid-Kivu). De conferentie werd georganiseerd door de regering, de Nederlandse ambassade, VN-Habitat en de VN-vredesmacht (Monusco).

Het plan moet grondconflicten in Oost-Congo oplossen door te werken rond vier assen, meldt Radio Okapi.

Om te beginnen wordt er gestreefd naar ‘grondzekerheid’ in stedelijke en landelijke zones. Daarnaast moet erover worden gemaakt dat spanningen over gronden binnen gemeenschappen niet uitmonden in gewelddadige conflicten.

Verder moet er aandacht gaan naar conflicten die samenhangen met volksverhuizingen: burgers die hun streek ontvluchten of die terugkeren. En tot slot moeten oude grondrechten worden beschermd, naast het toekennen van nieuwe concessies.

De conferentie in Bukavu werd bijgewoond door 250 personen. Vertegenwoordigers van de autoriteiten, traditionele overheden, geldschieters, middenveldorganisaties en de privésector namen deel aan deze conferentie. De deelnemers waren het erover eens dat grondconflicten één van de verklaringen vormen voor de instabiliteit in het oosten van de DR Congo.

CongoForum, 18.08.19

Beeld: de conferentie in Bukavu
Bron: DeskEco

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.