Autoriteiten : « Lager onderwijs wordt verplicht en gratis » (CongoForum)

KINSHASA – Het lager onderwijs zal vanaf dit schooljaar verplicht en gratis worden. Dat zeggen de Congolese autoriteiten, na een nationale rondetafelbijeenkomst over de kwestie in Kinshasa. Maar hoe moet dat gratis onderwijs dan precies worden gefinancierd? Dat is nog lang niet duidelijk.

Volgens de deelnemers aan de rondetafelmeeting moet er een ‘solidariteitstaks’ worden ingevoerd om de financiering van het Congolese onderwijs te verbeteren en de druk op de huishoudens te verminderen.

De meeting duurde in totaal drie dagen, bericht Radio France Internationale. Er was ook sprake van betere lonen voor de leerkrachten en de uitbetaling van diverse premies. Zo werd onder meer gepleit voor een ‘broussepremie’, bedoeld voor leerkrachten in afgelegen gebieden.

Betere lonen

Vakbondskringen zijn blij met het plan om het lager onderwijs gratis te maken maar wijzen ook op de vraag naar betere lonen voor de leerkrachten. Roger Matabaro van de onderwijsvakbond SYECO in Zuid-Kivu: “Wij wachten op het loon voor september om te kijken wat er gebeurt voor de leerkrachten. We denken dat de president niet in het wilde weg kan handelen en dat hij ook weet hoe hij moet zorgen voor de leerkrachten die het hele jaar door op de kinderen letten”.

De minister van Lager, Secundair en Beroepsonderwijs, Emery Okundji, zegt dat het nieuwe schooljaar start op 2 september 2019. Hij verzekert dat de regering de hervorming wil doorvoeren. “Alle nodige maatregelen zijn getroffen”, luidt het. Er zou een heel plan zijn uitgestippeld over de vraag wie wat wanneer moet doen en in orde brengen. Ook zou er worden gezorgd voor opvolging en evaluatie.

© CongoForum, 26.08.19

Beeld – bron: AfricaNews

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.