Bob Kabamba: “Niet de regering maar Kabila en Tshisekedi zullen de macht uitoefenen” (CongoForum)
KINSHASA – De samenstelling van de nieuwe Congolese regering is sinds afgelopen maandag bekend. Sylvestre Ilunga Ilunkamba leidt deze nieuwe regeringsploeg. Bob Kabamba, politiek wetenschapper aan de Universiteit van Luik, geeft zijn commentaar over de nieuwe ploeg.
De regering-Ilunga telt 65 leden. “In de vorige regering had je een stuk of 40 regeringsleden en wat vice-ministers”, zegt Kabamba bij Mediacongo. “In het algemeen hebben Congolese regeringen niet meer dan 50 ministers. 65 is er dus wel een stuk boven. Dat heeft te maken met de complexiteit van de politieke situatie in Congo. Hier zien we een samengaan van twee coalities die zelf bestaan uit een reeks krachten. Om al die spelers te bevredigen heeft men veel bevoegdheden en ministers moeten voorzien. De coalitie van Joseph Kabila is de oude meerderheid, ze heeft nog altijd de meerderheid in het parlement. Binnen die groep heb je zowat 100 politieke krachten. Aan de kant van Félix Tshisekedi heb je zijn partij, de UDPS, en de UNC van Vital Kamerhe, plus nog wat bondgenoten die ook een ministerpost wilden”.
In welke mate werden de portefeuilles evenwichtig verdeeld?
Kabamba: “Op twee punten is naar een evenwicht gezocht. Om te beginnen op het vlak van de veiligheid: Binnenlandse Zaken ging naar het kamp van Tshisekedi, Defensie naar de aanhangers van Kabila. Zo wil men de controle over het veiligheidsapparaat stabiliseren en evenwichtig maken. Idem op het vlak van de financiën: het ministerie van Financiën zit bij iemand uit het Kabilakamp, Begroting is voor iemand van de UNC, een bondgenoot van Tshisekedi. Dit evenwicht zie je overal bij alle sleutelposten waarmee je het land controleert. Andere ministers zijn opgedeeld. Zo werd het ministerie van Energie uiteengetrokken in diverse bevoegdheden. Er is gezocht naar een evenwicht om te verzekeren dat niemand het landsbestuur exclusief in handen krijgt”.
Bob Kabamba denkt dat de ‘co-habitation’ niet sereen zal verlopen. Een aantal figuren kreeg geen plaats in de regering, wat tot frustraties en spanningen, mogelijk ook tot tegenwerking, zal leiden. Mogelijk zullen Tshisekedi en Kabila af en toe moeten bijeenkomen om conflicten in de kiem te smoren of onderlinge spanningen te verminderen, denkt de expert.
De politieke wetenschapper ziet nogal wat prioriteiten voor de nieuwe regering. Zo beloofde Tshisekedi om het (lager) onderwijs gratis te maken vanaf dit schooljaar. Er wordt volop gezocht naar een manier om dat te doen. De overheidsfinanciën moeten worden gesaneerd, want de oude regering had niet veel meer in de pap te brokken. Verder moet de ebola-epidemie worden opgelost en zijn er nog ernstige veiligheidsproblemen.
© CongoForum, 28.08.19
Beeld : prof. Bob Kabamba
Bron : Business et Finances