Gratis lager onderwijs in Congo: utopie of binnenkort realiteit? (CongoForum)

KINSHASA – Vanaf het schooljaar 2019-2020 zal het lager onderwijs in de DR Congo gratis worden. Althans, dat staat toch in een recente tweet van Tina Salama, adjunct-woordvoerder van president Félix Tshisekedi. Maar niet alle Congolezen zijn ervan overtuigd dat de aantrekkelijke belofte ook zal worden uitgevoerd, bericht Mediacongo.

Voor veel ouders van leerlingen blijft het de vraag hoe Tshisekedi deze maatregel denkt te realiseren, en vooral financieren.

Er is in Congo een nationale coalitie die opkomt voor gratis onderwijs: CONEPT. Zij wil weldra zelfs een rondetafel houden over het thema. CONEPT heeft aan de president gevraagd om er persoonlijk mee voor te zorgen dat het lager onderwijs vanaf september gratis wordt. Het middenveld heeft aan de ouders gevraagd om voorlopig geen schoolkosten te betalen, in afwachting van wat overleg met de overheid oplevert.

Er wordt heel wat gespeculeerd over mogelijk gratis onderwijs, maar ook de leerkrachten hebben meer dan genoeg verzuchtingen over hun (moeilijke) werk- en leefomstandigheden.

Vakbondskringen wijzen erop dat de Congolese staat amper 30% van de operationele scholen controleert. 70% is in handen van religieuzen en privé-uitbaters. In veel scholen moeten de ouders geld ophoesten om de leerkrachten te kunnen blijven betalen. Anders is er gewoon geen onderwijs meer.

Buitenlandse geldschieters steken soms flink wat geld in het Congolese beroepsonderwijs. Zij hopen zo jongeren op te leiden zodat ze iets kunnen opbouwen in Congo zelf, in plaats van te willen emigreren naar een westers land.

Mediacongo vraagt zich hoeveel Congolese scholen in de praktijk gratis onderwijs zullen aanbieden in het nakende schooljaar. En in welke omstandigheden.

Ouders en leerkrachten hopen dat de nieuwe machthebbers het onderwijs weer op zijn poten zullen krijgen. Maar dat is een gigantische uitdaging. « Hopen dat het onderwijs nu al gratis wordt is een utopie », zegt een syndicalist. “Wij blijven met onze voeten op de grond. De uitdaging is enorm”.

© CongoForum, 21.08.19

Beeld – bron: Mediacongo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.