Licht voor de wereld behandelt oogkanker bij kinderen in Afrika

De kleine Walakifina ondergaat een cataractoperatie in Tanzania.

BRUSSEL – Licht voor de Wereld zet dit jaar volop in op de behandeling van retinoblastoom. Retinoblastoom is een kwaadaardige tumor in het netvlies en de meest voorkomende oogkanker bij kinderen tot vijf jaar. In Centraal-Afrika hebben kinderen met deze ziekte erg lage overlevingskansen, aangezien er bijna geen medische instellingen zijn die een goede behandeling kunnen bieden. Licht voor de Wereld wil hier verandering in brengen. Extra investeringen en specifieke programma’s versterken onze partnerziekenhuizen in Rwanda en Tanzania om retinoblastoom te kunnen behandelen. In de eerste helft van dit jaar kregen bijna honderd kinderen zo een gratis behandeling.

Unieke chemobehandeling in Kabgayi

De behandeling van retinoblastoom is een prioriteit van ons partneroogziekenhuis in Kabgayi, Rwanda. Zeven jaar geleden startte het ziekhuis met een officieel programma om retinoblastoom te bestrijden. Sindsdien zijn al 193 kinderen voor deze ziekte behandeld. Zoals alle vormen van kanker moet de ziekte zo snel mogelijk aangepakt worden. Het oogziekenhuis van Kabgayi is één van de slechts twee Rwandese ziekenhuizen die chemotherapie als behandeling aanbieden. Het is een zware en lange behandeling, die gelukkig wel kan leiden tot genezing. Helaas komen vele patiëntjes pas in een zeer laat stadium naar het ziekenhuis.

Het Kabgayi oogziekenhuis schafte onlangs een nieuw apparaat aan: ‘Bio-Safety Cabinet’. Daarmee kunnen de geneesmiddelen voor de chemotherapie sneller gemengd worden. Tijdens het eerste halfjaar van 2019 behandelde het ziekenhuis van Kabgayi reeds 55 kinderen met retinoblastoom. We stelden ons als doel om jaarlijks minstens vijftig kinderen te behandelen.

Licht voor de Wereld zorgt ook voor een goede follow-up en ondersteuning van de patiënten. Naast gratis medische zorg voorzien we ook gratis voeding en transport naar het ziekenhuis. Zo krijgen ook kinderen uit een arm gezin een goede behandeling en een grote kans op genezing.

Nieuw programma in Tanzania

Ook in Tanzania voorziet Licht voor de Wereld een gratis behandeling van kinderen onder de vijf jaar. Sinds de start van het programma in april 2018 tot juni dit jaar zijn al 54 kinderen behandeld in KCMC, het partnerziekenhuis van Licht voor de Wereld in Moshi. Dit zijn patiënten die zich aanmeldden aan het ziekenhuis, of werden overgebracht uit andere, kleinere partnerziekenhuizen van Licht voor de Wereld in het zuiden van Tanzania.

Bron: persbericht Licht voor de wereld, 09.08.19

Beeld – bron: Jef Boes

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.