Nu al een vierde geval van ebola in grootstad Goma (CongoForum)
GOMA – In de stad Goma (2 miljoen inwoners), de hoofdplaats van Noord-Kivu, is donderdag een vierde geval van ebola vastgesteld. De zieke is een vrouw van wie de man onlangs al is gestorven. Ebola heeft ondertussen al meer dan 1.800 mensenlevens geëist in het oosten van de DR Congo.
« Wij zijn dit geval aan het onderzoeken », zegt dr. Boubacar Diallo, die bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de ebola-epidemie opvolgt.
Afgelopen woensdag bleek het dochtertje van de vrouw en haar (overleden) man tekenen van ebola te vertonen, enkele uren na de dood van haar vader.
De man die woensdag stierf, was een goudzoeker die actief was in Mungwalu (Ituri). Hij leefde met zijn vrouw en hun 10 kinderen in Kiziba, een arme wijk in Goma. Midden juli was in Goma een eerste geval gesignaleerd: een predikant die met de bus vanuit Butembo was overgekomen.
In de provincie Zuid-Kivu zijn 15 personen in quarantaine gebracht in een plaats aan het Kivumeer. Het gaat om de eerste ‘mogelijke’ gevallen van ebola in Zuid-Kivu.
De gevallen in een grootstad als Goma doen vrezen voor een verdere verspreiding van de ziekte, berichten Congolese en internationale media. In Kinshasa, in het westen van het land, zijn nog geen gevallen van ebola gemeld.
Grens opnieuw open
Rwanda sloot gisteren korte tijd de grens met Congo in Gisenyi. Later ging de grens weer open.
Woensdagvoormiddag werden vijf boten, afkomstig van Goma, geblokkeerd in de haven van Bukavu (Kivumeer). Dat leidde tot onrust in die stad. Medisch personeel ging aan boord van de boten om controles uit te voeren. Volgens de overheid in Zuid-Kivu is er geen reden tot paniek en zijn er geen gevallen van ebola in Bukavu.
Elke dag zijn er bootverbindingen tussen de steden Goma en Bukavu. De boten vervoeren passagiers en goederen. Sommige boten kunnen tot 500 mensen vervoeren.
Het middenveld in Zuid-Kivu vraagt aan de provinciale autoriteiten om de toestand ernstig te nemen. Er is namelijk veel handel en verkeer tussen Bukavu en Goma.
© CongoForum, 02.08.19
Beeld : dr. Boubacar Diallo
Bron: Twitter