Openbare scholen: ouders leerlingen vragen centen terug (CongoForum)

KINSHASA – President Félix Tshisekedi heeft onlangs besloten om het lager onderwijs in openbare scholen gratis te maken. Gevolg is dat de ouders van leerlingen aan scholen vragen om het geld terug te storten dat ze al betaalden. Bij de openbare scholen lijkt er geen weerstand te zijn. Maar de situatie heeft wel als gevolg dat privéscholen leerlingen verliezen die bij hen waren ingeschreven, meldt Radio France Internationale.

Benjamin Mundele glimlacht: hij kreeg van een katholieke school honderden dollars terug die hij al had betaald voor zijn dochtertje. “Ik heb 260 dollar teruggekregen”, vertelt Benjamin. Maar de vader is wel bang dat de staat de leerkrachten aan hun lot zal overlaten. “Zullen er dan op de openbare scholen geen stakingen komen? Zal de staat zijn verantwoordelijkheid effectief opnemen?”

Het bevoegde ministerie kondigde onlangs aan dat het lager onderwijs gratis wordt gemaakt, weliswaar alleen in openbare scholen. De maatregel moet vanaf dit schooljaar ingaan.

Heel wat ouders vragen nu de voorschotten terug die ze al betaalden aan scholen. De maatregel leidt ertoe dat sommige privéscholen leerlingen zien vertrekken. Ambtenaar Armand had 650 dollar betaald om zijn kinderen naar school te laten gaan. “Ik wilde van de school weten of ik geld kon terugkrijgen en de school zei neen. Er is zware weerstand. Dit zal veel ouders in problemen brengen”.

Er zijn ook ouders die aarzelen om hun kinderen weg te halen uit privéscholen. Zij zijn bang dat leerkrachten zullen staken als hun lonen niet normaal worden betaald.

© CongoForum, 29.08.19

Beeld – bron: 4Pouvoir

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.