Baas Verenigde Naties: “Wij laten het Congolese volk niet in de steek” (CongoForum)

MONUSCO Uruguayan Peacekeepers patrol the town of Pinga to secure the place left without police or FARDC after NDC militia withdrew, the 4th of December 2013. © MONUSCO/Sylvain Liechti

KINSHASA – De baas van de Verenigde Naties, Antonio Guterres, heeft maandag zijn driedaags bezoek aan de DR Congo afgesloten in Kinshasa. Het ging om zijn eerste bezoek aan Congo sinds zijn aantreden als VN-secretaris-generaal. Guterres vertrok met een boodschap van hoop, zo staat in een persbericht van Monusco.

In Congo had Guterres gesprekken met de Congolese autoriteiten, buitenlandse diplomaten, de oppositie, het middenveld. De gesprekken gingen over samenwerking, de onveiligheid in het oosten, de strijd tegen ebola, diverse humanitaire kwesties.

Bij een ontmoeting met president Félix Tshisekedi was Antonio Guterres formeel : “Op dit moment blijven wij geëngageerd in Congo. Ik wil heel duidelijk zeggen dat de VN het Congolese volk niet in de steek zullen laten”.

De VN vragen een nauwere samenwerking tussen hun vredesmacht Monusco en het Congolese leger, onder meer om de strijd tegen de ADF-rebellen op te voeren en de onveiligheid in bepaalde gebieden te verkleinen.

Op termijn zal de VN-vredesmacht kunnen worden teruggetrokken, liet Guterres horen. In zo’n context kunnen de verhoudingen tussen de VN en Congo weer ‘gewoon’ worden, met een landenteam dat samenwerkt met de Congolese regering, ten voordele van de ontwikkeling en het welzijn van de bevolking.

De VN-topman bezocht in Kinshasa het Palais du Peuple (parlement) en sprak daar met de voorzitter van de Nationale Assemblee, Jeannine Mabunda. In gebouwen van Monusco ontving hij vertegenwoordigers van oppositiepartijen en machthebbers. Hij had verder contacten met het middenveld en met de katholieke bisschoppenconferentie (CENCO).

Voor zijn bezoek aan Kinshasa was Guterres al in het oosten van Congo, meer bepaald in Goma, Beni en Mangina. In Mangina bezocht hij een centrum waar patiënten met ebola worden behandeld. De VN-baas stelde vast dat heel wat mensen worden gevaccineerd, dat gevallen van ebola worden opgespoord en dat er behandelingscentra functioneren. “Bovendien is er nu een (soort) behandeling. Een radicale verandering”.

© CongoForum, 03.09.19

Beeld: VN-blauwhelmen in de DR Congo

Bron: UNU Our World

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.