Félix Tshisekedi mikt op betere banden met Europese Unie (CongoForum)
BRUSSEL – President Félix Tshisekedi heeft vandaag een ontmoeting met de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker. Onder Joseph Kabila waren de relaties tussen de DR Congo en de EU aanzienlijk verslechterd. Congo zette toen zelfs de EU-diplomaat Bart Ouvry het land uit. Tshisekedi staat nu voor de taak om de relaties te verbeteren, ook al zit hij in een coalitie met de kabilisten.
De nieuwe Congolese president heeft ook van de EU steun nodig als hij zijn beloften wil kunnen waarmaken, meldt Radio France Internationale.
Bij zijn bezoek aan de Belgische werkgeversorganisatie VBO zei Tshisekedi dat hij België beschouwt als de toegangspoort op weg naar een betere samenwerking met de EU. Tshisekedi was zeker geen voorstander van het wegsturen van de EU-ambassadeur. Hij beloofde om hem te laten terugkeren en het Schengenhuis te heropenen.
Het Schengenhuis is ondertussen weer operationeel, weliswaar onder een nieuwe naam. Bart Ouvry mocht alleen even naar Congo komen om er officieel afscheid te nemen. Hij kreeg een benoeming in Mali.
Lidstaten verdeeld
Tshisekedi steekt niet weg dat hij Europese steun nodig heeft om de beloofde verandering te kunnen waarmaken. Maar de EU-lidstaten blijven verdeeld: sommige lidstaten willen de nieuwe president helpen, andere lidstaten vinden het maar niks dat de kabilisten nog altijd een grote vinger in de pap hebben in Kinshasa.
In de Belgische krant Le Soir pleitte Tshisekedi voor een versoepeling van de EU-sancties tegen een aantal Kabila-getrouwen. Een pleidooi dat toch voor discussie zorgt in Europa. En ook niet alle Congolezen zullen dit idee steunen.
Woensdag had Tshiskekedi, na een bezoek aan Antwerpen, in Brussel een afspraak met de Congolese diaspora. Duizenden Congolezen waren naar de Heizel afgezakt. Onder hen heel wat aanhangers van de UDPS in Europa.
De president, de zoon van de historische opposant Etienne Tshisekedi, schopte het van vluchteling tot staatshoofd. Hij verzekerde het publiek dat er voor elke Congolees altijd een plaats zal zijn in Congo.
Veel beloften
In zijn speech voor de diaspora ontbrak het niet aan beloften: over het onderwijs, de gezondheidszorg, de infrastructuur, de landbouw. Tshisekedi beloofde ook werk te zullen maken van een echte rechtsstaat in Congo, iets wat zijn vader uitermate belangrijk achtte. “Ik ben geen dictator en men moet dat ook niet van mij willen maken”, klonk het.
De president zei ook iets over de natuurlijke rijkdommen van Congo. “De mijnen brachten ons veel ongeluk maar dan vooral omdat de sector niet serieus is geregeld. De mijneconomie werd naar de verdoemenis geholpen. Wij willen orde op zaken stellen en ons aanpassen aan de geldende wetten. Het initiatief om ertsen te kopen en verkopen moet weer in eigen handen komen. Ik heb er de buik van vol dat onze grond alleen dient om ertsen uit de bodem te halen. Het is nu tijd om ook ertsen te gaan verwerken in ons land”.
In zijn slotwoorden herinnerde Tshisekedi aan een spreuk die zijn overleden vader graag uitsprak: “Le peuple d’abord”, “Eerst het volk”. “Vergeet dat niet”, luidde het.
© CongoForum, 19.09.19