Goma: 36 burgeractivisten van Lucha zitten vast op bevel van procureur (CongoForum)

GOMA – In het oosten van de DR Congo blijven aanhangers van de burgerbeweging Lucha actievoeren. Half september gingen deze militanten in actie om minder dure en betere dienstverlening te eisen van het telecombedrijf Airtel. Het bedrijf had trouwens eerder dit jaar toezeggingen gedaan in die zin.

Ondertussen zijn in totaal 36 activisten van Lucha opgesloten en in staat van beschuldiging gesteld, meldt Radio France Internationale. Dat gebeurde op bevel van de procureur bij het ‘Tribunal de grande instance’ in Goma (Noord-Kivu).

Op 20 september liet de procureur 13 aanhangers van Lucha opsluiten in de gevangenis van Goma. Drie dagen nadien werden nog eens 23 actievoerders overgebracht naar de gevangenis; zij werden tot dan vastgehouden in een politiebureau.

De procureur verwijt de mensen van Lucha dat ze actie voerden aan de kantoren van Lucha, het bedrijf in opspraak brachten, aanzetten tot burgerlijke ongehoorzaamheid enz. Hij spreekt ook van ‘bendevorming’. Dat laatste, zeer ernstige feit kan in Congo worden bestraft met de doodstraf (die in de praktijk niet meer wordt toegepast, nvdr).

Een collectief van advocaten verdedigt nu de burgeractivisten van Lucha. Als de zwaarste straf wordt uitgesproken, komt dit neer op levenslange opsluiting. Zo wordt geprobeerd de burgerrechten te ondermijnen, zegt advocaat Jean-Luc Bahati.

Bij Lucha zijn ze geschokt over de gang van zaken. Maar de beweging wil de strijd tegen de levensduurte voortzetten. Op 23 september waren er sit-ins aan kantoren van Airtel in de steden Goma, Butembo, Beni en Rutshuru. “Ondanks de repressie zullen we onze acties opvoeren”, klinkt het. “We gaan door tot we voldoening krijgen”.

© CongoForum, 24.09.19

Beeld – bron: Le Congo Libéré

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.