Gratis lager onderwijs in Congo: toch niet helemaal? (CongoForum)

KINSHASA – De Congolese autoriteiten willen, zoals bekend, het lager onderwijs gratis maken. Maar die maatregel slaat niet op het 7de en 8ste jaar, zo verklaarde Willy Bakonga maandag op radio Top Congo. Bakongo is de minister van Lager, Secundair en Technisch Onderwijs.

“Als dat niet terugkrabbelen is, dan lijkt het er toch sterk op”, schrijft de krant Forum des As vandaag in Kinshasa. Bij alle eerdere overheidscommunicatie was sprake van gratis onderwijs van het 1ste tot het 8ste jaar, aldus de krant.

La Libre Afrique herinnert eraan dat het lager onderwijs in de DR Congo 8 jaren telt. Al sinds de tijd van Mobutu was het overheidsbestuur zo slecht dat de ouders van de leerlingen zelf moesten betalen om de leerkrachten te financieren. Kinderen naar school sturen kost dus een aardige duit. Als de ouders niet genoeg centen hebben, kan een kind niet naar school.

Minister Bakonga suggereerde op Top Congo dat er mogelijk sprake was van ‘verwarring’. Volgens hem behoren de 7de en 8ste jaren tot het secundair onderwijs, en worden die dus niet gratis. In de (Franse) wetteksten wordt een onderscheid gemaakt tussen het ‘enseignement de base’ en het ‘enseignement primaire’; de eerste term zou verwijzen naar het 1ste tot en met het 8ste jaar, terwijl de tweede term zou gaan over het 1ste tot en met het 6de jaar.

Willy Bakonga, die zelf eigenaar is van diverse scholen, zegt dat ouders toch moeten betalen als hun kind in het 7de of 8ste jaar zit. Wie voor leerlingen in die jaren voorschotten terug kreeg van de school, wordt dus verzocht om de centen alsnog te retourneren aan de school.

Volgens president Félix Tshisekedi moest het lager onderwijs dit schooljaar gratis worden in de openbare en ‘geconventioneerde’ scholen. Dat was trouwens één van de beloftes die hij formuleerde tijdens de kiescampagne.

Op zich zijn de Congolezen blij met de maatregel, maar er zitten nog wel haken en ogen aan. De kostprijs wordt geschat op zo’n 2,8 miljard dollar – er zijn circa 52.000 openbare lagere scholen. Dat bedrag stemt overeen met de helft van de jaarbegroting van de Congolese staat. Is het dan wel mogelijk om deze maatregel te financieren?

Verder is het zo dat sommige scholen betaalde voorschotten teruggaven aan ouders van leerlingen, terwijl andere instellingen gewoon geen les geven; in die scholen spelen de kinderen de hele dag zonder les te krijgen; de leerkrachten hebben er geen krijt, schriften, agenda’s, pennen of wat dan ook. In sommige scholen betaalt de staat amper 25 dollar aan jaarlijkse werkingskosten, elders is het minder dan 100 dollar.

Op 11 september zei de nieuwe regering dat de leerkrachten al vanaf september zouden worden betaald. Het ministerie verzekerde het nodige geld te zullen vinden. De minister moet zo’n 2 miljard dollar vinden om bijna 550.000 leerkrachten te betalen.

Volgens La Libre Afrique vrezen sommigen dat de regering nu moet terugkrabbelen. Ook al zei Tshisekedi op 2 september dat het gratis lager onderwijs moest worden gezien als een definitieve maatregel, die algemeen zou worden toegepast.

© CongoForum, 17.09.19

Beeld – bron: Congo Oye

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.