Guterres en Tshisekedi praten zeker over toekomst VN-vredesmacht in Congo (CongoForum)

KINSHASA – VN-topman Antonio Guterres heeft afgelopen zaterdag Goma bezocht. Gisteren, zondag, kwam Beni aan de beurt. Vandaag sluit de baas van de Verenigde Naties zijn bezoek aan Congo af in Kinshasa, waar hij diverse politieke ontmoetingen zal hebben. Guterres zal praten met president Félix Tshisekedi, premier Sylvestre Ilunga, de voorzitter van de Nationale Assemblee (Jeannine Mabunda) en vertegenwoordigers van oppositie en middenveld. De gesprekken zullen zeker gaan over de toekomst van de VN-vredesmacht (Monusco) en de strijd tegen een aantal gewapende groepen.

Bij zijn passage in Beni verklaarde Guterres dat er méér moet gebeuren in de strijd tegen gewapende groepen. Hij wil dat de VN-Veiligheidsraad het mandaat van Monusco verlengt en het ook bijstuurt zodat het ‘nuttiger’ wordt gemaakt. Het huidige mandaat loopt eind december af, meldt Radio France Internationale.

De VN-baas is van mening dat Monusco een ‘heel belangrijke rol’ te spelen heeft in Congo. “Ooit zal Monusco vertrekken”, luidt het. Maar Guterres vindt het geen goed idee om de vredesmacht als terug te trekken vanaf 2020, zoals was gevraagd door de vorige president, Joseph Kabila. Guterres is voorstander van een nog nauwere samenwerking tussen de blauwhelmen en het Congolese leger, met name in de strijd tegen gewapende groepen.

Onder het regime van Kabila waren de verhoudingen tussen Kinshasa en New York erg woelig zodat de VN niet veel manoeuvreerruimte hadden. Sinds oktober 2018 deden Monusco en het Congolese leger geen gezamenlijke acties meer tegen de ADF-rebellen; dat speelt in de kaart van al diegenen die Monusco minder geld willen geven en die een snelle afbouw van de VN-aanwezigheid in Congo bepleiten.

Zal de situatie veranderen nu Félix Tshisekedi president is? Dat zal mogelijk blijken wanneer Guterres hem vandaag te zien krijgt. Guterres zal er ongetwijfeld op wijzen dat militaire inspanningen niet volstaan om de veiligheid in het land te vergroten; ook nodig zijn het einde van de straffeloosheid, de ontwikkeling van Congo, sterke instellingen en een ernstig programma om gedemobiliseerde strijders en rebellen een plek in de samenleving te bezorgen.

© CongoForum, 02.09.19

Beeld: Antonio Guterres bij zijn aankomst in Beni
Bron: Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.