IMF rekent op ‘grondige hervormingen’ in DR Congo (CongoForum)

KINSHASA – Het Internationaal Monetair Fonds vraagt aan de DR Congo om in deze periode van politieke transitie werk te maken van ‘grondige hervormingen’: de overheidsfinanciën moeten worden gesaneerd, de wijdverspreide armoede dient aangepakt, de corruptie moet verminderen en er is vraag naar een ‘inclusieve’ groei. Dat blijkt uit de eerste doorlichting die het IMF in Congo deed sinds 2015.

De nieuwe president Félix Tshisekedi blies de relaties met het IMF nieuw leven in en nodigde de internationale instelling uit om nieuwe missies uit te voeren in Congo. Tshisekedi hoopt op steun van buitenlandse partners, ook van het IMF.

Volgens het IMF zal Congo steun nodig hebben van internationale geldschieters om ‘zijn capaciteiten te vergroten’, bericht Radio France Internationale. Het IMF dringt uitdrukkelijk aan op verregaande hervormingen.

De gesprekken over een mogelijk hulpprogramma zijn nog niet gestart, melden insiders. Hoe dan ook koppelt het IMF altijd voorwaarden aan steun.

De instelling pleit momenteel voor het beperken van belastingvrijstellingen, een vereenvoudiging van het belastingregime en inspanningen om inkomsten uit de mijnbouw in grotere mate naar de staatskas te laten vloeien. De begroting moet rigoureuzer worden beheerd. Er moet minder worden gewerkt met noodprocedures. En de overheidsfinanciën moeten beter worden gemanaged.

Congo zal het jaar vermoedelijk afsluiten met een groei van 4,3%, minder dan in 2018, toen het cijfer nog 5,8% bedroeg. Dit jaar zullen er minder inkomsten zijn uit de mijnbouw dan het jaar voordien.

Het IMF is ongerust over de opstapeling van ‘interne schulden’ en de niet-publicatie van financiële doorlichtingen van sommige overheidsbedrijven. De corruptie moet veel steviger worden aangepakt, het bestuur moet beter worden.

In oktober wordt een nieuwe IMF-missie verwacht in Congo. Die zal zich buigen over de wijze waarop het land momenteel wordt bestuurd.

© CongoForum, 05.09.19

Beeld: Christine Lagarde (IMF) en president Félix Tshisekedi
Bron: Congo Profond

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.