Mensenrechtengroep klaagt stelselmatige misbruiken aan grens in Kasumbalesa aan (CongoForum)

KASUMBALESA – De organisatie ‘La voix des opprimés’ signaleert dat ambtenaren van de overheidsdienst DGDA zich onrechtmatig verrijken aan de grenspost in Kasumbalesa. Dat blijkt uit een brief die ze op 11 september schreven aan de gouverneur van de provincie Haut-Katanga. De mensenrechtenactivisten spreken van ‘stelselmatige fraude’, gepleegd door ontvangers van de DGDA en hun onderdirecteur.

Vorige week lukte het kleine handelaars twee dagen lang niet om de grens over te steken. Het gevolg van een file die werd veroorzaakt door twee ontvangers uit de ‘couloir’. Deze ontvangers declareerden op frauduleuze wijze goederen van grote handelaars die eigenlijk niet langs de ‘couloir’ mochten passeren.

De organisatie verwijst ook naar de recente dood van een ‘veloman’, die bezweek toen hij te lang in de hitte moest aanschuiven. De dood van de man maakte de plaatselijke bevolking zo woedend dat die probeerde om de ‘couloir’ te vernielen.

John Goel Mwadiavita van ‘La voix des opprimés’ is niet te spreken over de ‘forfaitaire taksen’ die kleine handelaars moeten betalen zonder enig bewijs van betaling te krijgen. Per persoon gaat het om zo’n 150.000 Congolese franken. Dagelijks wordt dit bedrag door honderden personen opgehoest. Een illustratie van de pesterijen die gebruikelijk zijn aan de grens in Kasumbalesa.

‘La voix des opprimés’ wil dat er een eind komt aan deze praktijken bij de DGDA. De organisatie vraagt duidelijke tarieven om goederen aan te geven, het uitreiken van betalingsbewijzen, het afschaffen van kosten voor producten voor plaatselijke consumptie en meer veiligheid voor de kleine handelaars.

© CongoForum – John Kevara Okanto, 18.09.19

Beeld – bron : DiaspoRDC

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.