Nieuwe editie van nieuwsbrief Jambo (Broederlijk Delen & Pax Christi Vlaanderen)

NIEUWS

Wat doet Tshisekedi in België?

Van 16 tot 20 september 2019 was de Congolese president Félix Tshisekedi op officieel bezoek in België. Hij werd hartelijk ontvangen door de ontslagnemende regering. Samen met zijn echtgenote Denise Nyakeru was hij te gast op het Koninklijk Paleis. Tshisekedi bezocht ook de haven en de diamantsector in Antwerpen.

Eindelijk een regering!

Sinds eind augustus heeft Congo een nieuwe regering. “De 65-koppige regering is een weerspiegeling van de nieuwe verdeling van de formele macht, waarbij het grootste deel van de taart aan oud-president Joseph Kabila is toebedeeld”, schrijft journaliste Elien Spillebeen (MO*). Ze interviewde Kris Berwouts, Bob Kabamba, Erik Kennes en Nadia Nsayi.

STANDPUNTEN

Groe(n)ten van op het Congolese platteland

Na negen jaar heeft onze beleidsmedewerker Nadia Nsayi beslist om een nieuwe professionele uitdaging aan te gaan vanaf 1 oktober. Recent bracht ze nog een bezoek aan het Congolese platteland. Want 80% van de Congolezen woont in rurale gebieden en 70% overleeft met kleinschalige landbouw. Daarom moet Congo, samen met internationale partners zoals België, investeren in de landbouwsector.

Wat is er nu veranderd?

Beleidsmedewerker Pieter-Jan Hamels (11.11.11) schrijft over de nieuwe regering in Congo: “Het hoge kostenplaatje zet een rem op de mogelijkheden van de regering om enkele ambitieuze verkiezingsbeloften uit te voeren. De samenstelling doet vermoeden dat de echte beslissingen buiten de regering genomen zullen worden. Enkele opmerkelijke benoemingen kunnen bovendien een (negatieve) impact hebben op de samenwerking tussen België en Congo.”

ACTIVITEITEN

Kinshasa: uitwisseling over beleidswerk

Op 27, 28 en 29 augustus organiseerde Broederlijk Delen in de Congolese hoofdstad een atelier rond beleidswerk. Het was een gelegenheid om partnerorganisaties uit Kinshasa, Kwilu, Kivu en Kasaï te laten uitwisselen over hun beleidswerk in Congo. Nadia Nsayi nam ook deel en gaf een presentatie over haar beleidswerk rond Congo in België.

Historisch café in Halle

Op uitnodiging van de lokale actiegroep ‘Dekoloniseer Halle’ spreekt Nadia Nsayi op 15 november om 20.00 in het Wereldcafé van Halle. Ze vertelt over de Belgische kolonisatie in Congo, ze gaat dieper in op de koloniale erfenissen in België en ze legt uit waarom het belangrijk is om aandacht te hebben voor dekolonisatie, zelfs bijna zestig jaar na de onafhankelijkheid van Congo.

Lees hier meer:
https://us7.campaign-archive.com/?e=5c2c4b46d5&u=b5ebb81cfdd6d3b6db7e692d7&id=1eb9cb4381

Beeld: Félix Tshisekedi
Bron: BBC

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.