Premier Ilunga heeft zijn regeerprogramma voorgesteld (CongoForum)

KINSHASA – Eerste minister Sylvestre Ilunga Ilunkamba heeft dinsdag zijn regeerprogramma voorgesteld in de Nationale Assemblee. Zowat 70% van de volksvertegenwoordigers waren aanwezig bij de voorstelling.

Twee uur lang was Ilunga aan het woord over een document met 36 pagina’s. Hij sprak niet over de kostprijs van een reeks plannen en evenmin over precieze maatregelen.

Niet anders dan vorige premiers hoopt Ilunga korte metten te maken met de gewapende groepen in het oosten van Congo door meer middelen te geven aan het leger, meldt Radio France Internationale. Hij wil het onderwijs gratis maken, de gezondheidszorg verbeteren en iedereen voorzien van water en stroom.

“De tijd van het knutselwerk is voorbij”, verklaarde Ilunga in de Nationale Assemblee. Hij wil het land heropbouwen, te beginnen aan de basis.

Ook deze premier wil een beroep doen op buitenlandse partners, maar hij hoopt ook de eigen inkomsten op te vijzelen. Hiervoor mikt Ilunga op de strijd tegen corruptie, kapitaalvlucht en het verduisteren van overheidsmiddelen.

Bij de overheidsdiensten zou correcter en resultaatgerichter moeten worden gewerkt. Op juridische vlak wil de premier extra inspanningen doen om de corruptie terug te dringen. Hij hoopt ook lokale verkiezingen te kunnen houden.

De stoffelijke overschotten van ex-dictator Mobutu en oud-premier Moïse Tshombe zouden worden gerepatrieerd.

Tientallen parlementairen uit de oppositie verlieten de zitting. Zij beschuldigden de machthebbers van ‘oplichterij’.

© CongoForum, 04.09.19

Beeld : de Nationale Assemblee
Bron : RD-CongoLeaks

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.