President Tshisekedi loopt over van goede bedoelingen, maar wat met de corruptie? (CongoForum)

BRUSSEL – De Congolese president Félix Tshisekedi wordt deze namiddag in Brussel verwacht voor een officieel bezoek aan België, het land waar hij vele jaren lang heeft geleefd. Tshisekedi werd president dankzij een geheim akkoord tussen zijn kamp en de aanhangers van Joseph Kabila, ten nadele van Martin Fayulu, de eigenlijke winnaar van de presidentsverkiezingen eind 2018. Hij is nu min of meer aanvaard door een groot deel van zijn bevolking en de internationale gemeenschap. Sommigen hopen dat Tshisekedi eindelijk een andere wind zal laten waaien in de DR Congo, na 18 jaar van wanbeheer onder Kabila.

De realiteit is wel redelijk ontnuchterend want in de Nationale Assemblee en de provinciale parlementen delen de kabilisten nog altijd de lakens uit. Onduidelijk daarbij is in welke mate dat te wijten is aan electoraal geknoei en omkooppraktijken. Zelfs in de nieuwe regering van premier Sylvestre Ilunga blijven de kabilisten de dominante toon aangeven.

Het duurde vele maanden voor de nieuwe regering er eindelijk was. Tshisekedi verzette zich tegen het opnemen van een aantal die-hard kabilisten in de nieuwe ploeg. In afwachting van de nieuwe regering trachtte hij zoveel mogelijk zijn stempel te drukken, schrijft Marie-France Cros in La Libre Afrique.

Tekenen van verandering

Het nieuwe staatshoofd liet politieke en andere gevangenen vrijlaten en zorgde ervoor dat opposanten als Moïse Katumbi eindelijk konden terugkeren naar Congo. Hij gaf opdracht om een aantal herstellings- en renovatiewerken zo vlug mogelijk uit te voeren, wel vaak in de hoofdstad. Militairen en hun families krijgen nu in principe gratis medische verzorging. De watervoorziening in het legerkamp Tshatshi is hersteld. Tshisekedi zoekt contact met de Congolezen en tracht de onveiligheid in een stad als Lubumbashi te laten terugdringen.

Tshisekedi liet aanvankelijk manifestaties makkelijker plaatsvinden dan zijn voorganger Kabila. Na verloop van tijd stelde ook hij zich echter terughoudender en stroever op, aldus Marie-France Cros.

In het onderwijs lanceerde Tshisekedi het gratis lager onderwijs. Maar in de praktijk moet nog blijken of die maatregel ook breed wordt toegepast, en het vereiste geld hiervoor wordt gevonden en ter beschikking gesteld.

Gesjoemel

De nieuwe president heeft het vaak over de strijd tegen de enorme corruptie maar in de praktijk gebeurt er niet vreselijk veel. De entourage van de president kende al op onwettige wijze contracten toe, zonder openbare aanbestedingsrondes te organiseren zoals de wet voorschrijft. Nieuwe contracten zijn vaak in het voordeel van pas opgerichte vennootschappen, wat doet vermoeden dat er vriendjespolitiek in het geding is.

Tshisekedi heeft ook nog niet al te veel gezegd over het schandaal van de 15 miljoen dollar die verdwenen is. Geld dat naar de staatskas had moeten vloeien, maar het liep anders. Zijn kabinetschef Vital Kamerhe wordt in verband gebracht met deze onverkwikkelijke affaire. Kamerhe, die ook een politieke bondgenoot van Tshisekedi is, liet overigens een onderzoek naar het staatsbeheer door de algemene inspectie van Financiën (IGF) stilleggen.

Verontwaardiging

Deze feiten veroorzaken nogal wat verontwaardiging in Congo, ook bij de diaspora in België. Sommige Congolezen in België willen het bezoek van Tshisekedi aangrijpen om hun kritiek op de nieuwe president uit te schreeuwen.

Tshisekedi zelf hoopt natuurlijk in het buitenland zakenlui en investeerders te vinden die in Congo willen actief worden. Voor ondernemers is het echter belangrijk dat de corruptie doortastend wordt bestreden, wat momenteel zeker niet het geval is.

En hoe zal de ‘co-habitation’ tussen Tshisekedi en Kabila in de praktijk verlopen ? Ook dat valt af te wachten. Tshisekedi heeft voor diverse portefeuilles coördinerende structuren in het leven geroepen die mogelijk kunnen concurreren met de bevoegde ministeries. Deze structuren zullen geen verantwoording moeten afleggen aan het parlement.

© CongoForum, 16.09.19

Beeld – bron: Digital Congo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.