Programma ‘Kin Bopeto’ moet Congolese hoofdstad properder maken (CongoForum)

KINSHASA – Onder de naam ‘Kin Bopeto’ wil de provinciale overheid van Kinshasa gedurende vijf jaar allerlei schoonmaakoperaties opzetten. Het idee is om alle inwoners bij de campagne te betrekken, signaleert Radio France Internationale.

Aanstaande zaterdag worden al 300 vrachtwagens ingezet om vuilnis op te ruimen in de hele Congolese hoofdstad. Wrakken van voertuigen langs grote wegen moeten worden weggehaald. Er is een budget van circa 363 miljoen euro uitgetrokken.

Gouverneur Gentiny Ngobila heeft de grote campagne aangekondigd. Aanstaande zaterdag zal als een vrije dag gelden, luidt het. President Félix Tshisekedi zal de officiële lancering van de campagne bijwonen.

Alle Kinois worden opgeroepen om elke laatste zaterdag van de maand gemeenschapswerk te verrichten. De provinciale overheid wil elke maand een beloning geven aan de wijken waar de situatie het properst is. Het gaat om centen die zullen moeten worden benut om een project te sponsoren dat mag worden gekozen door de wijk zelf.

Activisten van burgerbewegingen zijn blij met de campagne. Dat blijkt onder meer bij de beweging Lucha. Aanhangers van Lucha doen al sinds 2017 af en toe gemeenschapswerk in sommige wijken van Kinshasa en andere steden.

Bienvenu Matumo (Lucha) pleit ervoor om het programma beter te coördineren. Hij praat over schoonmaakbrigades in alle wijken.

Kin Bopeto zal zo’n 20% opslokken van het jaarbudget dat Kinshasa heeft. Iedere maand zou er sprake zijn van minstens 9.000 ton afval.

© CongoForum, 25.09.19

Beeld – bron: Congo Indépendant

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.