Tshisekedi vraagt Congolezen in Gembloers om landbouw in Congo mee te ontwikkelen (CongoForum)

GEMBLOERS – President Félix Tshisekedi heeft donderdag het ‘Centre Terra’ bezocht op de site van de Universiteit van Luik in Gembloers. Hij riep de Congolese studenten daar om terug te keren naar de DR Congo en hun kennis daar te gebruiken om de landbouw te helpen ontwikkelen. “Wij kijken erg uit naar jullie ervaring”, aldus de president.

Baudoin Michel is directeur van de instelling ERAIFT (Ecole régionale postuniversitaire d’aménagement et de gestion des intégrés des forêts et territoires tropicaux). Hij wees president Tshisekedi erop dat de school veel studenten uit Afrika telt. Studenten uit wel 23 Afrikaanse landen, waaronder de DR Congo. ERAIFT is gevestigd op de campus van de Universiteit van Kinshasa.

Een visum krijgen voor Congo blijkt in de praktijk echter niet zo makkelijk. En Congolese studenten hebben het dan weer lastig om aan een studievisum voor België te geraken, berichten Congolese media. Congolese studenten arriveren vaak pas in Gembloers als het academiejaar al een tijdje bezig is.

Voor de Universiteit van Luik is het bezoek van Tshisekedi aan Gembloers een teken van erkenning voor het werk dat bio-ingenieurs al meer dan een eeuw doen in Congo. Congo heeft meer dan 80 miljoen vierkante km die kan worden gebruikt voor landbouw. In de praktijk wordt maar 10% daarvan benut. Het landbouwinstituut in Yangambi deed veel belangrijk onderzoek rond cacao en palmolie.

Luik en Congo

De ULiège is al sinds de jaren 1950 actief in Congolese universitaire instellingen. Sinds 2016 heeft de universiteit een platform dat institutionele ondersteuning geeft aan instellingen in Centraal-Afrika. Sommige Congolezen doctoreren overigens in Luik.

In het academiejaar 2018-2019 waren er bij de ULiège 106 doctoraatsstudenten en 268 studenten uit de DR Congo. Veel Congolezen behalen een diploma in Luik. De universiteit doet ook veel missies naar Congo.

Het Centre Terra richt zich op de landbouw van de toekomst. Het is een deel van de faculteit in Gembloers, die bezig is met landbouw en biotech. Terra doet aan bio-engineering.

© CongoForum, 20.09.19

Beeld – bron : La Meuse

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.