Belgische Week in Kinshasa : « Omstandigheden moeten goed zitten om te investeren » (CongoForum)

KINSHASA – Belgische zakenlieden verwachten van de Congolese overheid ‘correcte condities’ om te kunnen investeren in de DR Congo. Dat zegt de nieuwe Belgische ambassadeur in Kinshasa, Johan Indekeu. Weldra wordt in Kinshasa de tweede editie van de ‘Belgische Week’ gehouden, een initiatief van de kamer van koophandel die verantwoordelijk is voor de economische banden tussen België / Luxemburg en Congo.

« Heel wat Belgische zakenmensen zijn bereid om in Congo actief te worden », aldus Indekeu. “Maar ze verwachten ook dat de Congolese regering en ambtenarij de juiste omstandigheden regelen om te kunnen werken”.

Als gevolg van de koloniale geschiedenis zijn er bijzondere banden tussen België en Congo. Volgens ambassadeur Indekeu is het nodig om het ondernemingsklimaat te verbeteren, de transparantie te stimuleren en de nodige normen na te leven. “En zo zal het engagement van Belgische investeerders toenemen”, luidt het.

Van 14 tot 19 oktober

Volgens Congolese bronnen en persagentschappen vindt de tweede Belgische Week plaats van 14 tot 19 oktober 2019. Met als thema de vraag hoe de Belgisch-Congolese samenwerking kan helpen om de Congolese economie diverser te maken.

Zowat 30 Belgische ondernemingen, actief in Congo, zullen deelnemen aan de Belgische Week, stelt Philippe Falesse namens de organisatoren.

Midden september was president Félix Tshisekedi op bezoek in België. Bij de werkgeversorganisatie VBO kreeg hij de boodschap dat Congo moet zorgen voor politieke en macro-economische stabiliteit en goed bestuur. Als die voorwaarden zijn vervuld, zal de interesse voor Congo groeien, luidde het. Tshisekedi leek de boodschap te verstaan. Hij kondigde een nationaal agentschap ter bestrijding van corruptie aan en beloofde beter bestuur en hervormingen in de mijnbouw.

Brussels Airlines heeft deze week overigens de dagelijkse vluchten tussen Kinshasa en Brussel hervat. Begin 2018 werd het aantal vluchten verlaagd van 7 naar 4 per week op vraag van de Congolese autoriteiten. Dat had te maken met de diplomatieke spanningen tussen beide landen.

© CongoForum, 10.10.19

Beeld – bron: 24hCongo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.