Congolese begroting : oppositie vindt het ontoereikend (CongoForum)

KINSHASA – Het wetsontwerp over de Congolese begroting voor 2020 moet nog worden ingediend bij de Nationale Assemblee, maar het debat over de tekst is al volop bezig. De oppositie toont zich kritisch: het gaat over een budget van 7 miljard dollar, maar dat ligt aanzienlijk onder de beloften die Félix Tshisekedi eerder deed, luidt het.

Tijdens de kiescampagne zei Tshisekedi dat hij erop mikte om in totaal 86 miljard dollar bijeen te brengen over een periode van tien jaar. Hij wilde in dat opzicht de overheidsinkomsten maximaliseren, en dus de belastingontvangsten opdrijven.

De oppositie is die belofte niet vergeten, constateert Radio France Internationale. De begroting voor 2020 ligt 14,5% hoger dan die voor 2019, maar de cijfers liggen toch onder de verwachtingen. “De inspanningen volstaan niet”, is de kritiek.

President Tshisekedi wil het lager onderwijs gratis maken, projecten rond digitalisering realiseren en de landbouw moderniseren. Maar hoe moet dat gebeuren met deze begroting, vragen de critici zich af.

Sommige volksvertegenwoordigers, onder wie ook leden van de regerende coalitie, willen dit ontwerp van begroting niet laten passeren. Zij vinden dat de bedragen naar omhoog moeten door de corruptie steviger aan te pakken en door maatregelen te nemen die het verlies van inkomsten moeten tegengaan.

© CongoForum, 01.10.19

Beeld – bron : Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.