Diverse landen samen in actie tegen ADF en andere gewapende groepen? (CongoForum)

KINSHASA – Zal de DR Congo een nieuwe militaire operatie tegen de ADF-rebellen samen met de buurlanden in het oosten uitvoeren? Documenten van de Congolese legertop lijken zoiets te suggereren alleszins.

In de documenten is sprake van mogelijke gezamenlijke acties tegen buitenlandse en Congolese gewapende groepen in Oost-Congo, meldt Radio France Internationale.

Generaal Célestin Mbala van de FARDC heeft zijn Burundese collega uitgenodigd voor een meeting in Goma op 24 en 25 oktober 2019, zo blijkt. Een eerdere bijeenkomst vond al plaats op 13 en 14 september. De Congolese, Burundese, Rwandese en Oegandese strijdkrachten hebben met elkaar afgesproken dat ze samen de gewapende groepen willen uitroeien.

De geïntegreerde leiding over deze campagne zou bestaan uit officieren van de diverse strijdkrachten, Africom en de VN-vredesmacht (Monusco). Bedoeling is om gewapende groepen aan te pakken in Noord- en Zuid-Kivu. Onder meer buitenlandse groepen à la ADF, FDLR en Red Tabara en Congolese groepen zoals Nyatura en NDC Renové. Oeganda, Rwanda en Burundi zouden ook speciale eenheden kunnen inzetten.

Het nieuws ligt zeer gevoelig in het oosten van Congo, dat eerder zwaar heeft geleden onder de langdurige aanwezigheid van troepen uit de buurlanden.

Africom (een structuur van de VS die mikt op Afrika) en Monusco zouden de geplande operaties kunnen ondersteunen. Maar voor de VN-vredesmacht is dat niet zo vanzelfsprekend. Sommige landen willen alleen onder bepaalde voorwaarden accepteren dat blauwhelmen worden ingeschakeld.

De top van het Congolese leger sust en zegt dat het slechts om ‘een werkdocument’ gaat.

© CongoForum, 15.10.19

Beeld : generaal Célestin Mbala
Bron : Infobascongo.net / Présidence RDC

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.