Eerste ‘Prijs Luc Nkulula’ gaat naar katholieke priesters in Kinshasa (CongoForum)

GOMA / KINSHASA – De priesters in Kinshasa hebben de eerste ‘Prijs Luc Nkulula’ van de burgerbeweging Lucha gewonnen. Het comité dat de prijs uitreikt, heeft dat vandaag op een plechtige bijeenkomst in Goma (Noord-Kivu) bekendgemaakt. De katholieke priesters en geestelijken krijgen deze prijs omdat ze voorop liepen bij de vreedzame betogingen tussen december 2017 en februari 2018, voornamelijk in de Congolese hoofdstad.

De bekendmaking van de winnaar vond plaats in aanwezigheid van militanten van burgerbewegingen, andere organisaties uit het middenveld en familieleden van wijlen Luck Nkulula.

Buitengewone moed

De priesters en geestelijken worden collectief onderscheiden omdat ze buitengewone moed toonden en zich opofferden om de vrijheid, de gerechtigheid en de waardigheid van de bevolking te verdedigen, zegt het comité achter de prijs. Zij mobiliseerden destijds vele christenen om mee vreedzaam te demonstreren en brachten ook hun eigen leven in gevaar. Velen van hen werden geslagen, verwond, uitgekleed, door het slijk gesleurd en opgejaagd. Alsof ze vulgaire criminelen waren. Ze werden vernederd. En toch hielden ze vast aan hun overtuiging en de strijd voor een goede zaak, luidt het.

Onder de laureaten bevinden zich kardinaal Laurent Monsengwo, leden van de bisschoppelijke commissie Gerechtigheid & Vrede, leden van het coördinatiecomité van katholieke leken, vertegenwoordigers van andere godsdiensten en anderen.

De prijs herinnert ook aan de 17 martelaren van de geciteerde betogingen, de gewonden en anderen die het slachtoffer werden van overheidsrepressie. “De Natie staat eeuwig in de schuld bij deze mensen”.

Luc Nkulula zelf was actief bij Lucha. Hij kwam om het leven bij een criminele woningbrand in zijn woning in Himbi, een wijk in Goma.

© CongoForum – Paulin Munyagala, 18.10.19

Beeld – bron : Comité du Prix Luc Nkulula pour le Courage / CongoForum

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.