Goma : leerkrachten katholieke scholen houden staking vol (CongoForum)

GOMA – Het zal nog een tijd duren voor de leerlingen van de katholieke scholen in Goma (Noord-Kivu) naar school kunnen. De leerkrachten van onder meer een aantal katholieke, protestantse en islamitische scholen willen voort staken. Op sommige openbare scholen wordt ook gestaakt.

Het besluit om voort te staken is gisteren, woensdag, genomen op een buitengewone algemene vergadering van de leerkrachten. De staking is al bezig sinds 3 oktober 2019.

De stakende leerkrachten willen dat de Congolese regering in het openbaar uitspraken doet over haar mogelijkheden om het basisonderwijs (echt) gratis te maken. “Wie een degelijk onderwijs in Congo wil, moet ook zorgen dat de leerkrachten hun leefomstandigheden zien verbeteren”, is de boodschap.

De leerkrachten zeggen dat ze in mensonwaardige omstandigheden moeten leven en werken. Ze eisen respect voor het werk dat ze doen. En ze roepen collega-leerkrachten op om niet bang te zijn en mee actie te voeren.

De stakers willen voortdoen tot ze duidelijkheid krijgen over het gratis maken van het basisonderwijs. In Goma draaien momenteel alleen een beperkt aantal privé- en openbare scholen.

© CongoForum – Roger Mulyata, 10.10.19

Beeld – bron : YouTube

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.