Kabila hoopt leidinggevende rol Katumbi in oppositie te verhinderen (CongoForum)
KINSHASA – Joseph Kabila kon vroeger soms slecht slapen wanneer hij dacht aan de toenadering tussen Félix Tshisekedi – ondertussen de nieuwe president van Congo – en Moïse Katumbi. Maar de nachtmerrie is nog lang niet voorbij voor Kabila, bedenkt La Libre Afrique.
Na de chaotische verkiezingen van eind 2018 zag Joseph Kabila zich gedwongen om zijn strategie te herzien en aan te sturen op een deal met Tshisekedi. En nu is er een nieuwe kwestie die hem parten kan spelen: de Congolese oppositie moet een officiële woordvoerder kiezen.
Volgens de Congolese wetten moet de oppositie uiterlijk 30 dagen na het aantreden van een nieuwe regering bepalen wie haar chef wordt. De opposanten in de Nationale Assemblee en de Senaat moeten bij consensus hun nummer één kiezen. Als een consensus onmogelijk blijkt, moet er worden gestemd. De voorzitters van de Nationale Assemblee (Jeanine Mabunda) en de Senaat (Alexis Thambwe), allebei kabilisten, worden hoe dan ook betrokken bij die procedure.
Logische keuze
Moïse Katumbi, de vroegere gouverneur van Katanga, kan rekenen op 69 van de 98 parlementsleden van de oppositie. Logischerwijze zou hij dan ook de officiële woordvoerder van de oppositie moeten worden. Zo wordt hij expliciet erkend als belangrijke opposant en krijgt hij een zekere zichtbaarheid en ‘immuniteit’, best handig.
Toen hij nog staatshoofd was, deed Kabila alles om (wijlen) Etienne Tshisekedi vooral niet te erkennen als nummer één van de oppositie. Hij deed al het mogelijke om te verhinderen dat de oppositie hierover een consensus zou bereiken en om het klimaat te verslechteren in de rangen van zijn tegenstrevers. Met als gevolg dat vader Tshisekedi dus nooit de officiële woordvoerder van de oppositie, met alle voordelen van dien, werd.
De huidige president, Félix Tshisekedi, weet goed hoe het in het verleden is gegaan. Hij wil dan ook graag dat de oppositie een officiële woordvoerder aanduidt. Zo kan hij geloofwaardiger worden als president en onderstrepen dat hij niet autoritair of dictatoriaal wil zijn à la Joseph Kabila.
Maar Kabila heeft er geen zin in om Moïse Katumbi een heel prominente rol te laten spelen en ‘het alternatief voor de machthebbers’ te belichamen. Als baas van zijn FCC-platform heeft Kabila aan zijn medestanders de instructie gegeven om te voorkomen dat Moïse Katumbi of Jean-Pierre Bemba (MLC) de nummer één van de oppositie zouden worden. Voor Kabila zou het beter uitkomen dat een andere, minder geduchte opposant die functie in handen krijgt.
Maar er zijn nu eenmaal wettelijke voorschriften ter zake. De drie leiders van de oppositie tegen elkaar uitspelen is nogal lastig vermits Martin Fayulu zichzelf niet echt als opposant ziet. Fayulu blijft het standpunt verdedigen dat hij de presidentsverkiezingen heeft gewonnen en dus de echte president is. Terwijl Katumbi en Bemba het momenteel behoorlijk goed met elkaar lijken te kunnen vinden.
© CongoForum, 17.10.19
Beeld: Moïse Katumbi
Bron: Digital Congo