Project Inga 3 is gehuld in een waas van nevel en mysterie (CongoForum)
KINSHASA – President Félix Tshisekedi moet veel meer klare wijn schenken over het dossier Inga 3, lees de modernisering en uitbreiding van de waterkrachtcentrale van Inga. Dat staat in een rapport van de Belgische vzw Ressource Matters en de Amerikaanse Congo Research Group. De auteurs van het rapport constateren dat er veel wazigheid is rond het project waarover al vele jaren sprake is.
“Inga 3 is zo’n ambitieus project dat Congo er alle belang bij heeft om de krachten te bundelen om er écht beter van te worden”, zo staat in het rapport. Maar president Tshisekedi en zijn naaste omgeving willen de controle over het project bijna volledig naar zich toe trekken. Dat is niet verstandig, zeggen de onderzoekers van Ressource Matters en Congo Research Group.
Het dossier lijdt onder deze gang van zaken, klinkt het. Het is niet duidelijk hoe ‘de ontwikkelaar’ wordt gekozen; aanvullende impactstudies ontbreken bij gebrek aan centen; er is een ‘institutionele voogdij’ die ontsnapt aan de controle van het parlement. Er is ook veel weerstand vanuit het parlement en het middenveld. Congo staat ook niet sterk tegenover de mogelijke partners waarmee wordt onderhandeld.
Volgens de onderzoekers heeft de Congolese overheid geen team van onderhandelaars die op technisch vlak sterk in hun schoenen staan. Bizar is dat het APDI, het agentschap dat het Ingaproject moet ontwikkelen, zelf bij investeerders hengelt naar centen om te kunnen functioneren, wat de onafhankelijkheid ervan in het gedrang brengt.
De onderzoekers adviseren president Tshisekedi om het middenveld en overheidsinstellingen te betrekken bij het beheer van Inga 3. Tshisekedi zou gekwalificeerde experts moeten aanspreken en wachten op de bevindingen van diverse impactstudies, om zeker te zijn dat het project wel oké is voor het land en zijn inwoners.
Het investeerdersconsortium zou pas definitief groen licht mogen krijgen na de publicatie van de resultaten van studies over ecologische en sociale gevolgen. De financiële voorstellen van de ontwikkelaars moeten grondiger worden gecontroleerd. Door het samengaan van de consortia speelt er geen concurrentie meer, wat de kans verkleint dat er een voorstel uit de bus komt dat echt positief is voor Congo.
Op termijn moet Inga 3 jaarlijks 11.000 megawatt elektriciteit opwekken. Aan het project hangt een prijskaartje van zo’n 14 miljard dollar. In het gunstigste geval zal Inga 3 pas draaien vanaf 2028. Het grootste deel van de stroom zal worden geëxporteerd naar Zuid-Afrika. Amper 3.000 megawatt zou dienen voor gebruik in Congo zelf, door mijnbedrijven en gewone huishoudens.
Zoals de kaarten nu liggen, zal het project worden gerealiseerd door Spanjaarden (ACS en AEE Power) en Chinezen (Drieklovengroep/CWE en Sinohydro). Dat is althans het huidige opzet.
© CongoForum, 29.10.19 – bron Desk Eco