Salaris van Congolese presidenten is nog altijd taboe (CongoForum)

KINSHASA – Félix Tshisekedi zit nu al een maand of negen in het zadel als nieuwe Congolese president, maar het is nog altijd niet bekend wat de man nu juist verdient in die functie.

Op 10 januari 2019 werd Tshisekedi door de nationale kiescommissie (CENI) uitgeroepen tot winnaar van de presidentsverkiezingen van eind 2018. Destijds verklaarde hij dat de bevolking zou te horen krijgen wat zijn salaris als president is en hoe groot het budget van ‘de présidence’ is. Ook de lonen van alle overheidsambtenaren zouden worden publiek gemaakt. En elk jaar zou de politiek rekenschap geven aan de Congolezen.

In de eerste acht maanden van president Tshisekedi ging er 137 miljoen dollar naar het geheel van ‘de présidence’, weet Desk Eco. “Meer dan het jaarlijkse voorziene krediet van 80 miljoen dollar”. Maar de Congolezen weten nog altijd niet wat hun staatshoofd zelf ontvangt als salaris. Op dat vlak laat de transparantie dus nog veel te wensen over.

Joseph Kabila was 18 jaar lang president van de DR Congo. Maar nooit hebben de Congolezen gehoord wat Kabila incasseerde als staatshoofd. Desk Eco spreekt van ‘het best bewaarde geheim van de Republiek’.

Het is ook niet geweten wat de premie, de ministers of de parlementairen precies ontvangen. “Tshisekedi belichaamt de verandering in Congo”, aldus Desk Eco. “Hij moet dus onthullen wat hij zelf van de Schatkist krijgt en wat er wordt betaald aan alle personen die politieke instellingen leiden”.

© CongoForum, 15.10.19

Beeld : Félix Tshisekedi
Bron : Actualité.cd

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.