Tshisekedi heeft besluit over riant pensioen voor ex-ministers nog niet geschrapt (CongoForum)

KINSHASA – President Félix Tshisekedi zoekt financiële middelen voor zijn beleid. Om dat te doen is hij gedwongen om de staatsinkomsten te maximaliseren. De president mikt voor 2020 op een begroting van 10 miljard dollar, maar wil ook de levensstijl inperken van de instellingen van de Republiek, meer bepaald van die politieke instellingen die veel geld opslokken.

Om beide acties uit te voeren, moet de president de moed hebben om hervormingen door te voeren die nu nog liggen stof te vangen in de diverse ministeries, schrijft Desk Eco. Hij moet de verspilling van overheidsinkomsten stopzetten en die centen naar de Schatkist kanaliseren. Uiteraard is het ook nodig om de maffieuze netwerken aan te pakken die in de voorbije 20 jaar de corruptie verankerden in het Congolese systeem.
Verder moet het staatshoofd de moed hebben om levensstijl aan te passen van politieke instellingen soberder te maken. Denk aan de présidence, de regering, het parlement en zelfs de Economische en Sociale Raad.

Concreet zal het nodig zijn om de weddes van de president van de Republiek, de premier, ministers, nationale députés en senatoren te verminderen. Hetzelfde gaat op voor de lopende kosten van de instellingen. Het hiermee vrijgemaakte geld moet worden gebruikt voor maatregelen ten behoeve van de arme Congolezen.

Een van de moedige maatregelen die moeten worden genomen, is de nietigverklaring van het Tshibala-decreet. Dat is eerder ook gevraagd door verschillende middenveldorganisaties, waaronder de mensenrechtengroep ACAJ. Voormalig premier Bruno Tshibala ondertekende het decreet op 24 november 2018, waarbij een solide pensioen werd toegekend aan voormalige leden van de regering. Het omstreden decreet bepaalt de voordelen en plichten van voormalige leden van de regering.

In het financiële deel bevat het decreet verschillende elementen: de maandelijkse vergoeding die aan voormalige premiers wordt toegekend ten bedrage van 30% van de wedde van de premier in functie, een huurvergoeding van 5.000 dollar, reisdocumenten, een bewaking bestaande uit 2 tot 3 politieagenten, medische zorg in het buitenland, een diplomatiek paspoort enzovoort. Ex-leden van de regering hebben recht op een maandelijkse vergoeding geschat op 30% van de bezoldiging van wie actief is in de regering; een maandelijkse vergoeding van 1.000 dollar, één reisdocument per jaar, een businessclass-ticket enzovoort.

Volgens de berekeningen die destijds door Desk Eco werden gemaakt, zou het totale budget van alle in dit decreet voorziene voordelen de Schatkist 28,8 miljoen dollar per jaar kosten, ofwel 2,4 miljoen per maand voor de regering-Tshibala die 59 leden telde. Sowieso hadden ministers al aan het eind van hun opdracht recht op uitkeringen, ter grootte van zes maanden van de laatst verkregen bezoldiging. Daarom is dit decreet voor het maatschappelijk middenveld gewoon schandalig, gezien de ellende waaronder het merendeel van de bevolking gebukt gaat.

© CongoForum, 15.10.19 (rok)

Beeld: Bruno Tshibala
Bron: Radio Okapi / John Bompengo

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.