Wetsontwerp moet leiden tot afschaffing doodstraf in DR Congo (CongoForum)

KINSHASA – De Congolese regering is wel degelijk van plan om de doodstraf in het land af te schaffen. Dat heeft de onderminister van Justitie, Bernard Takayite, verklaard naar aanleiding van de 17de Werelddag tegen de Doodstraf, zo meldt Radio Okapi.

Volgens Takayite engageert de regering zich actief om de doodstraf af te voeren. “Er is al een wetsontwerp in de maak dat binnenkort zal worden ingediend in de Nationale Assemblee”, luidt het. “Maar de criminaliteitscijfers in het oosten van het land zijn nog altijd van die aard dat we niet overhaast mogen laten stemmen over de mogelijke wet”.

Het wetsontwerp in de maak wil de doodstraf omzetten in levenslang. Er worden in Congo nog altijd soms doodstraffen uitgesproken, maar in de praktijk worden deze niet meer uitgevoerd sinds 2003.

De vzw ‘Culture pour la paix et la justice’ probeert zoveel mogelijk Congolezen te sensibiliseren om mee te ijveren voor de afschaffing van de doodstraf. Dit jaar vestigde de vzw de aandacht op kinderen die het slachtoffer worden wanneer één van hun ouders de doodstraf krijgt. Advocaat Liévin Ngondji, de voorzitter van ‘Culture pour la paix et la justice’, heeft het gevoel dat de geesten enigszins aan het rijpen zijn. “Maar deze strijd moet een strijd van iedereen zijn”.

Volgens Ngondji moet de justitie triomferen, op basis van menselijke waarden. “Net als in het geval van de slavernij en folteringen is de strijd voor het schrappen van de doodstraf iets waarvoor elke mens zich moet engageren”.

© CongoForum, 11.10.19

Beeld-bron: Amnesty International

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.