Grignon:”VN-vredesmacht en Congolees leger zijn vastbesloten om burgers beter te beschermen” (CongoForum)

GOMA – De hoge VN-functionaris François Grignon is sinds afgelopen woensdag in Beni (Noord-Kivu), samen met Monusco-generaal Thierry Lion. De twee hadden een ontmoeting met de commandant van de operationele sector Sokola 1 Grand Nord, generaal Jacques Nduru Ychaligonza. Volgens François Grignon werd er gepraat over gezamenlijke operaties van FARDC-Monusco tegen de Oegandese rebellen van het ADF, actief in de regio Beni.
Radio Okapi had een interview met François Grignon.

Volgens Grignon was de ontmoeting met generaal Jacques Nduru een vervolg op de recente bijeenkomst van Monusco-topvrouw Leila Zerrougui, het nationale veiligheidscomité en president Félix Tshisekedi. Er was ook al in Goma een werkvergadering met generaal Mbala [de stafchef van het leger] en generaal Fal Sikabwe [commandant van de 3e FARDC defensiezone] en leden van zijn personeel. “We hebben de parameters van onze samenwerking verduidelijkt. Met generaal Nduru ging het gesprek over prioritaire acties en de te gebruiken middelen en methoden”.

De hoge VN-functionaris zegt dat Monusco en FARDC de vaste wil hebben om samen te werken en offensieve operaties van de FARDC tegen Oegandese ADF-rebellen te ondersteunen en de bescherming van burgers te verbeteren. Er wordt gestreefd naar een maximale efficiëntie en het verhinderen van zoveel mogelijk aanvallen van de rebellen. Recente aanvallen hebben tot gevolg dat de bevolking wordt opgehitst tegen Monusco. “We moeten samenwerken om deze situatie te keren”, luidt het.

Volgens Grignon is nu met het Congolese leger afgesproken hoe er moet worden samengewerkt om de gezamenlijke operaties uit te voeren. Hij hoopt dat de planning en de uitvoering van de acties kan worden versneld.

De coördinatie van de acties tegen het ADF is al versterkt, stelt Grignon. Verder is de uitwisseling van informatie verbeterd. Zo kan bijvoorbeeld worden voorkomen dat er helikopters vliegen in zones waar wordt gebombardeerd of waar artillerie wordt ingezet. Globaal is er vooruitgang op het vlak van onze samenwerking, klinkt het.

Monusco zal het Congolese leger ondersteunen als die steun wordt gevraagd, aldus Grignon. De vredesmacht wil er dan wel zeker van zijn dat het leger niet mikt op doelen die schade kunnen veroorzaken voor de burgerbevolking. Monusco wil al het mogelijke doen om te vermijden dat er nog meer burgers om het leven komen, luidt het. Er zijn al burgers en families ontvoerd door het ADF. Monusco wil voorkomen dat er nog meer burgers sterven wanneer er wordt gebombardeerd of wanneer gevechtshelikopters worden ingezet.

Interview door Martial Papy Mukeba.

© CongoForum, 29.11.19 (rok)

Beeld: François Grignon
Bron: UN Peacekeeping

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.