Human Rights Watch: EU moet sancties tegen groep van Congolezen verlengen
KINSHASA / NEW YORK – De Europese Unie zal binnenkort moeten beslissen of de gerichte sancties worden verlengd die zij heeft opgelegd aan 14 hooggeplaatste personen in de Democratische Republiek Congo die verantwoordelijk zijn voor gewelddadige repressie en andere ernstige mensenrechtenschendingen. Ze zou ze moeten verlengen.
Deze sancties, opgelegd in 2016 en 2017, hebben, naast de sancties die door de Verenigde Staten en de Verenigde Naties zijn opgelegd, bijgedragen aan het uitoefenen van druk op de voormalige president Joseph Kabila om de macht op te geven en om verkiezingen te laten plaatsvinden na een vertraging van twee jaar en veel bloedvergieten. De politieke repressie ging echter door toen de peiling naderde en onmiddellijk daarna.
Ondanks bezorgdheid over de regelmatigheid van de verkiezingen van 2018, waarna Felix Tshisekedi tot president werd uitgeroepen, heeft de nieuwe regering enkele stappen ondernomen die erop leken te wijzen dat zij een meer constructieve benadering zou hebben van kwesties die verband houden met mensenrechten. Maar deze eerste maatregelen bleven ver onder de veranderingen die nodig zouden zijn om de cycli van geweld en straffeloosheid in Congo te beëindigen.
Veel van de door de EU gesanctioneerde personen hebben niet langer de functies die zij hadden toen de sancties werden ingesteld. Sommigen werden gepromoveerd naar hogere posities, terwijl anderen andere functies gingen doen. Sommigen kunnen een rol blijven spelen bij de wantoestanden, maar op een minder formele manier.
Geen van de 14 gesanctioneerde personen is onderzocht of berecht voor vermeende mensenrechtenschendingen en er zijn geen aanwijzingen dat ze zich in de schoot van een nieuwe administratie anders zullen gedragen.
De sancties opheffen zou een belediging zijn voor de slachtoffers van mensenrechtenschendingen in DR Congo. Dit zou betekenen dat de straffeloosheid kan voortduren en dit zou andere hoge ambtenaren kunnen aanmoedigen om in de toekomst ernstige misbruike te plegen. Als de sancties worden verlengd, geeft dit het signaal dat de EU de gerechtigheid wil verdedigen en ervoor pleit om de rechten van alle mensen in DR Congo te respecteren.
Bron: Human Rights Watch – Lewis Mudge, november 2019 (rok)