Inwoners van Beni richten hun woede tegen kamp VN-vredesmacht (CongoForum)

BENI – Opstandige burgers in de stad Beni hebben daar vandaag brand gesticht in een kamp van de VN-vredesmacht (Monusco). De bevolking is woedend omdat er opnieuw een bloedbad is aangericht door Oegandese ADF-rebellen. Ze zijn niet te spreken over de passieve houding van de VN-blauwhelmen, berichten persagentschappen.

Een civiele basis van Monusco werd bestormd en deels in brand gestoken door betogers in Beni. Zij willen dat de VN-legermacht het land verlaat.

‘s Ochtends schoten Congolese ordehandhavers met scherp; heel vaak ging het om waarschuwingsschoten. De manschappen probeerden de betogers tegen te houden in de buurt van sites van de Verenigde Naties. Minstens één betoger en twee politieagenten raakten gewond.

De voorzitter van de Congolese Nationale Assemblee, Jeanine Mabunda, reageerde vanuit Parijs, waar ze momenteel op bezoek is. Zij stelde zich openlijk vragen over de rol van de VN-vredesmacht en zei dat die operatie ‘niet eindeloos kan duren’. Ze wees op de hoge kosten van de vredesoperatie en de beperkte resultaten. “De bevolking vraagt zich af waarom die legermacht in Congo blijft”.

Voor de aanval tegen een kamp van Monusco staken boze betogers in Beni al het stadhuis in brand. Dat gebouw werd deels verwoest.

Opnieuw acht dode burgers

In de nacht van zondag op maandag werden in Boikene, een wijk van Beni, acht burgers gedood bij een nieuwe aanval van (waarschijnlijk) ADF-rebellen. Deze rebellen zaaien al lang dood en verderf in Beni en omstreken. Ze terroriseren de burgerbevolking, stelen vee en plunderen winkels.

Sinds 5 november werden in Beni en omstreken al 77 burgers om het leven gebracht, zegt de Congo Research Group van de Universiteit van New York. ADF-rebellen nemen geregeld wraak op de burgerbevolking omdat er een nieuw offensief van het Congolees leger is ingezet.

De demonstranten in Beni stellen vast dat het leger en de blauwhelmen weinig of niets ondernemen ondanks de vele slachtpartijen van het ADF. Monusco merkt echter op dat het Congolese leger eenzijdig een offensief lanceerde tegen de rebellen. “We kunnen niet meewerken aan operaties van het Congolese leger als zij ons niet uitnodigen om hieraan mee te doen”, zegt de hoge VN-functionaris François Grignon.

Medewerkers van ngo’s in Beni hebben vandaag de vraag gekregen om thuis te blijven en zich niet op straat te begeven.

Strijd tegen ebola

De strijd tegen ebola ligt in Beni al stil sinds vrijdag. “Onze teams kunnen niet werken door de situatie in Beni”, zegt dr. Jean-Jacques Muyembe, die de strijd tegen het dodelijke virus leidt. “Onze activiteiten staan op waakvlam omdat onze mensen niet naar buiten kunnen”.

Gezondheidswerkers zijn bang dat het aantal besmettingsgevallen weer kan stijgen, terwijl er een duidelijke daling was in de voorbije weken. “Er is een risico in die zin dat de zieken niet worden opgevolgd”, aldus nog dr. Muyembe.

© CongoForum, 25.11.19

Beeld – bron: UN News

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.