Leprabestrijding: Damiaanactie lanceert Dr. Hemerijckx Award

Damiaanactie lanceert de Dr. Hemerijckx Award ter aanmoediging van initiatieven op het gebied van leprabestrijding

Op 15 oktober 2019 was het precies 50 jaar geleden dat dr. Frans Hemerijckx overleed. Hij wijdde zijn hele leven aan mensen getroffen door lepra. Voor die gelegenheid vestigt Damiaanactie graag de aandacht van de medische, paramedische, wetenschappelijke en ngo-wereld, maar ook van het brede publiek op lepra. Een ziekte die nog steeds te vaak voorkomt in ontwikkelingslanden.

Lepra maakt vandaag minder slachtoffers, maar de strijd is nog niet voorbij. Jaarlijks krijgen nog steeds meer dan 210.000 personen de diagnose lepra. Maar er wordt wereldwijd te weinig aandacht besteed aan lepra. Met de dr. Hemerijckx Award wil Damiaanactie de geboekte vooruitgang in de strijd tegen deze ziekte voortzetten. En ook de noodzaak benadrukken om onze inspanningen verder te zetten. Om nieuwe middelen te mobiliseren, jong talent aan te trekken en een innovatieve dynamiek op gang te brengen.

De dr. Hemerijckx Award wordt om de twee jaar uitgereikt en heeft een tweeledig doel:

  • een acteur, persoon of vereniging belonen, die een beduidende bijdrage en meetbare impact leverde in de strijd tegen lepra in ontwikkelingslanden in de afgelopen vijf jaar
  • onderzoek stimuleren door een student te helpen bij zijn werk, die een thesis over lepra publiceerde.

Een professionele jury bestaande uit internationaal gereputeerde deskundigen evalueert de projecten. De persoon of vereniging die de Impact Award wint, ontvangt een bedrag van € 25.000. De student die de Research Award wint, ontvangt een bedrag van € 10.000 voor verder onderzoek. Een certificaat van verdienste zal aan de betrokkenen overhandigd worden, als erkenning van de kwaliteit van hun inzet in de strijd tegen lepra.

De eerste projectoproep wordt volgend jaar in januari gelanceerd.
De dr. Hemerijckx Award wordt in het najaar 2020 in Brussel uitgereikt.

Grondlegger van Damiaanactie

Dr. Frans Hemerijckx (Ninove) was specialist in tropische geneeskunde en de drijvende kracht achter de ‘klinieken onder de bomen’. In plaats van leprapatiënten in afzondering te brengen en te scheiden van hun familie, werden ze door hem behandeld en verzorgd binnen hun eigen gemeenschap. Hij was een van de grondleggers van Damiaanactie, en legde mee de basis voor onze werking vandaag.

Dr. Frans Hemerijckx (1902 – 1969) ging in 1929 de strijd tegen lepra al aan in de Democratische Republiek Congo. Hij bouwde er hele gemeenschappen waar mensen met lepra samen met hun familie konden wonen. Na de Tweede Wereldoorlog, kon dr. Frans Hemerijckx, dankzij een nieuwe innovatieve behandeling, zijn werkwijze aanpassen. Hij organiseerde voortaan behandelingsrondes waarmee hij medische zorg bood binnen de gemeenschappen. Mensen getroffen door lepra werden niet langer afgezonderd. Voortaan konden ze hun dagelijkse leven blijven delen met hun familie tijdens de hele duur van de behandeling.

Klinieken onder de bomen

In 1955 richtte dr. Hemerijckx in India een centrum op voor leprapatiënten. De zorgverleners verplaatsten zich van dorp tot dorp en sloegen er hun tenten op ‘onder de bomen’, op een vooraf afgesproken datum. Het verplegend personeel verzorgde de patiënten ter plaatse. En ze gaven hen advies over hun behandeling en de preventie van handicaps. Het principe van “de kliniek onder de bomen” zag het daglicht en werd een pilootproject.

In heel India werden soortgelijke initiatieven genomen door gezondheidswerkers. Deze aanpak verspreidde zich snel in verschillende landen en werd een referentiemethode. Deze methode wordt vandaag nog steeds toegepast en versterkt, door nieuwe beschikbare middelen voor opsporing, diagnose en behandeling.

Damiaanactie ziet het licht

In 1964 bundelden verschillende verenigingen in België hun krachten om Damiaanactie op te richten. Ook dr. Frans Hemerijckx, die sinds 1963 terug in België was, speelde een cruciale rol in het ontstaan van de organisatie. Hij stierf op 15 oktober 1969.

Damiaanactie wil hem hulde brengen door een award, die zijn naam draagt, in het leven te roepen. 50 jaar na zijn dood blijft dr. Frans Hemerijckx een verschil maken voor elke leprapatiënt.

Over Damiaanactie

Damiaanactie is een Belgische medische ontwikkelings-ngo actief sinds 1964. Een verschil maken in de wereldwijde strijd tegen lepra, tuberculose en andere typische armoedeziektes zoals leishmaniase is haar missie. Dit doet ze door gezondheidszorg mogelijk te maken aan de hand van opleiding, onderzoek en gerichte medische acties. Maar ook door de bevolking te sensibiliseren en informeren, de re-integratie van patiënten te vergemakkelijken en ervoor te zorgen dat alle nodige middelen aanwezig zijn om ons doel te bereiken. Damiaanactie vaart een pluralistische, onafhankelijke en apolitieke koers.

Bron: persbericht Damiaanactie

Beeld: dr. Frans Hemerijckx op een Belgische postzegel
Bron: Belgian Stamps

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.