Mazelen eisten dit jaar al meer dan 5.000 mensenlevens in Congo (CongoForum)
GENEVE / KINSHASA – Er zijn dit jaar al meer dan 5.000 doden gevallen in Congo als gevolg van de mazelen. Dat zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het gaat om de grootste impact van de mazelen dit jaar in wereldperspectief. De mazelen blijken twee keer zo dodelijk als de ebola-epidemie die Congo al treft sinds augustus 2018.
Opmerkelijk is dat er veel minder aandacht is voor de problemen met de mazelen in Congo dan voor ebola. Aan ebola zijn sinds augustus 2018 circa 2.200 personen gestorven, berichten persagentschappen.
Kate O’Brien (WHO) trok op een persconferentie in Genève aan de alarmbel. Op 17 november 2019 waren er voor dit jaar al meer dan 250.000 gevallen van mazelen opgetekend in Congo. In 5.110 gevallen overleed de patiënt.
Recente uitbraken van mazelen waren er in juni en september. Er is dringend gestart met een inentingscampagne, die tegen eind dit jaar zou moeten worden afgewerkt. Volgens O’Brien komt mazelen momenteel overal in het land voor. Vooral baby’s en kinderen zijn erg kwetsbaar.
Virus verspreidt zich vlot
Mazelen is te herkennen aan de rode vlekjes op de huid. De ziekte wordt veroorzaakt door een virus dat zich heel makkelijk verspreidt. Voor de lancering van vaccins in de jaren 1970 stierven jaarlijks 7 tot 8 miljoen kinderen aan de gevolgen van mazelen.
Ian Norton, ook verbonden aan de WHO, zegt dat sommige Congolese ebolateams zijn bijgeschoold zodat ze ook personen met mazelen kunnen behandelen.
De acties tegen de mazelen en tegen ebola worden bemoeilijkt door het geweld in Oost-Congo. De WHO moest 49 medewerkers, bezig met de strijd tegen ebola, terugtrekken uit de stad Beni. Dat had te maken met de onveiligheid daar. Sinds begin november werden in de streek van Beni al 99 burgers gedood door gewapende groepen, stelt de Congo Research Group (Universiteit van New York).
De WHO maakt zich erg ongerust over de groeiende onveiligheid. Deze situatie maakt het erg moeilijk om problemen als ebola en de mazelen onder controle te krijgen.
© CongoForum, 28.11.19
Beeld – bron: WHO / OMS