President Tshisekedi opent nieuw Nationaal Museum van Congo (CongoForum)

KINSHASA – President Félix Tshisekedi heeft zaterdag officieel het nieuwe Nationaal Museum van de DR Congo (MNRDC) geopend. De bezoekers kunnen er honderden werken en voorwerpen zien die de Congolezen situeren in de geschiedenis en in het heden.

De bouw van het museum duurde drie jaar. Het project kwam er met de steun van Zuid-Korea. De Zuid-Koreaanse regering maakte 21 miljoen dollar vrij om het museum te kunnen realiseren. Het nieuwe gebouw ligt aan de Boulevard Triomphal in Kinshasa, naast een protestantse kathedraal.

Henry Bondjoko is de directeur van het nieuwe museum: “In onze eerste zaal vind je instrumenten om muziek te maken en te communiceren. De tweede zaal gaat over de mens en zijn bestaan; de Congolezen moeten zich hun eigen cultuur weer eigen kunnen maken”.

Traditionele en moderne elementen

Qua architectuur combineert het gebouw traditionele en moderne elementen, bericht Radio France Internationale. “De architectuur verwijst naar de manier waarop wij onze huizen, hutten, dorpen bouwden”, vertelt Jean-Pierre Dikaka van de educatieve dienst van het museum. “We hebben geprobeerd dit aan te passen aan het modernisme”.

Het museum exposeert niet alleen voorwerpen maar heeft ook een bibliotheek voor de bezoekers, een conferentiezaal en een multimediaruimte. De directie verwacht niet alleen bezoek van toeristen en cultuurliefhebbers maar ook van scholen. “Onze jongeren moeten hun erfgoed kennen”. Het museum beseft naar verluidt dat heel wat volwassen Congolezen alles rond cultureel erfgoed associëren met ‘hekserij’.

In het museum worden 400 werken tentoongesteld. President Tshisekedi zou graag hebben dat zoveel mogelijk voorwerpen worden teruggegeven door België, maar gesprekken daarover zijn momenteel nog niet echt aan de orde.

© CongoForum, 24.11.19

Beeld – bron: Congo Actu

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.