Strijd tegen seksueel geweld: congres van Mukwege-leerstoel bij Universiteit van Luik (CongoForum)
LUIK – Dr. Denis Mukwege en Françoise Tulkens zullen op 13 november 2019 het eerste Congres van de Internationale Leerstoel Denis Mukwege openen aan de Universiteit van Luik. Mukwege won in 2018 de Nobelprijs voor de Vrede. Tulkens was vroeger rechter bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg.
Het Congres wordt gehouden op de Sart Tilman-campus van de Universiteit van Luik en loopt van 13 tot 15 november 2019.
De Internationale Leerstoel Denis Mukwege gaat over het geweld dat meisjes en vrouwen ondervinden in conflictzones. Deze Leerstoel werd in 2018 gelanceerd. Allerlei wetenschappers en verenigingen werken eraan mee. Bedoeling is om betere toekomstperspectieven te geven aan vrouwen en kinderen die het slachtoffer werden van seksueel geweld in conflictzones.
Deze Leerstoel kwam er dankzij inspanningen van Véronique De Keyser, die professor was in Luik en ook zetelde in het Europees Parlement. Al in november 2013 hadden psychologen van de Universiteit van Luik en artsen van het CHU-ziekenhuis in Luik eerste contacten met dr. Mukwege in de DR Congo. Zij mikten erop om samen te werken en zo slachtoffers van seksueel geweld beter op te volgen. De ambitie is om te komen tot een internationaal netwerk dat onderzoek doet naar seksueel geweld in conflictgebieden. De Leerstoel Mukwege wil ‘transversaal onderzoek’ promoten en kennis opbouwen.
In het kader van het Congres is er ook een fototentoonstelling met werk van drie fotografes: Catherine de Kerchove, Lara Youssef en Marjorie Jaspa. Hun werk gaat over seksueel geweld tegen vrouwen en kinderen in conflictgebieden.
De Leerstoel Mukwege werd opgericht uit eerbetoon aan de beroemde Congolese gynaecoloog. Véronique De Keyser bezocht de arts een aantal keer in Panzi (Kivu).
Op 13 november zal er ook een speciale avond plaatsvinden in Luik. Die avond moet dienen om fondsen te verzamelen. Dr. Mukwege zal deelnemen aan dat evenement.
© CongoForum – Glodie Mungaba, 08.11.19
Beelden – bron: Universiteit van Luik