VN-rapport ziet vredesmacht in Congo vertrekken over periode van 3 jaar (CongoForum)

KINSHASA – De Verenigde Naties hebben al een jaar of 20 blauwhelmen in de DR Congo. Volgens een rapport van de VN kunnen de troepen, gespreid over 3 jaar, worden teruggetrokken, op voorwaarde dat de Congolese autoriteiten diverse ‘parameters’ respecteren, bericht Jeune Afrique.

VN-baas Antonio Guterres liet eerder de VN-vredesmacht in Congo (Monusco) strategisch evalueren. Het mandaat van die vredesmacht moet op geregelde tijdstippen worden besproken en hernieuwd in de Veiligheidsraad.

In het rapport is sprake van ‘parameters’ die een correctie transitie moeten mogelijk maken. Volgens de auteurs is minstens 3 jaar nodig om de vredesmacht geleidelijk terug te trekken.

Voorwaarde is wel dat de nieuwe Congolese autoriteiten tegen het voorziene tempo blijven hervormen en dat de situatie in Congo gunstig evolueert. Diplomaten zeggen dat een terugtrekking in 3 jaar alleen kan als Congo zelf de betrokken taken gaandeweg overneemt en in handen neemt. Volgens de auteurs van het rapport zijn er ook ‘rode lijnen’ die de VN zouden kunnen doen besluiten om de terugtrekking stil te leggen.

In een eerste overgangsjaar zou het aantal blauwhelmen in Congo ongeveer hetzelfde blijven, zo luidt het. Na dat jaar zouden troepen kunnen worden weggehaald uit Tanganyika en de Kasaï. In een derde jaar zou dan de rest van de troepenmacht Congo kunnen verlaten.

© CongoForum, 06.11.19

Beeld – bron: UN News

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.