VN registreren 77 buitengerechtelijke executies in september (CongoForum)

KINSHASA – Zevenzeventig mensen werden in Congo in de loop van september buitengerechtelijk geëxecuteerd door veiligheidstroepen of milities. Dat heeft het Gemeenschappelijk Bureau voor Mensenrechten van de VN (BCNUDH) woensdag bekendgemaakt. Minstens 29 – onder hen zes vrouwen en drie kinderen – werden gedood door personeel van de Congolese staat. De 48 andere executies – onder hen zes vrouwen en één kind – worden toegeschreven aan gewapende groepen in het oosten van Congo. De meeste van deze executies gebeurden overigens volgens het rapport in de conflictzones in het oosten: Noord- en Zuid-Kivu en Tanganyika.

Meer seksueel geweld

Naast deze buitengerechtelijke moordpartijen, meldt het BCNUDH ook dat – voor zover bekend – “34 vrouwen in de context van deze conflicten slachtoffer werden van seksueel geweld” . Dat wijst op een toename tegenover de maand augustus, toen 27 gevallen van seksueel geweld werden gemeld.

Het oosten van Congo wordt al een kwart eeuw geteisterd door geweld, veroorzaakt door de vele gewapende groeperingen en milities die er met elkaar vechten als gevolg van plaatselijke rivaliteiten en om de controle over de natuurlijke rijkdommen .

Het Congolese leger, gesteund door de blauwhelmen van de VN in Congo (Monusco) voert al jaren militaire operaties uit tegen deze groepen zonder hen echt te kunnen neutraliseren. Recent hebben het Congolese leger en de legers van de buurlanden (Rwanda, Uganda, Burundi en Tanzania) nog eens hun voornemen bevestigd om hun inspanningen te bundelen tegen de gewapende groeperingen in het gebied van de Grote Meren.

© CongoForum, 02.11.19 (pv)

Beeld – bron: Verenigde Naties

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.