Zuid-Kivu: minstens 3.500 bijkomende ontheemden op Fizi-hoogvlakte (CongoForum)

BUKAVU – In de laatste week van oktober zijn in het oosten van Congo nieuwe interne vluchtelingenstromen op gang gekomen. Dit dan als gevolg van het hardnekkig aanhoudende geweld vanwege de plaatselijke milities op het Fizi-hoogplateau. Ook gewapende overvallen op een aantal dorpen, gevolgd door het platbranden van woningen, hebben nieuwe golven van ontheemden veroorzaakt in Kivogerwa, Kiluwe, Makaina, Kigazura, Mikalati, Kamombo en Gitasha. Dat meldt het VN-Bureau voor de Coördinatie van Humanitaire Zaken (OCHA) in zijn informatiebulletin van zaterdag 2 november.

Het conflict breidt uit in de richting van Bijombo waar in de laatste week van oktober de dorpen Rusuku, Mashule, Magera, Ishenge in brand werden gestoken en de bevolking nog maar eens op de vlucht werd gejaagd, aldus Radio Okapi.

Om de nieuwe gevechten op het Fizi-hoogplateau te ontvluchten zijn in die week zowat 3.500 nieuwe ontheemden van de hoogvlakte van Itombwe naar de lager gelegen agglomeraties van Baraka, Kalundja en Katanga langs het Tanganyika-meer getrokken.

Tegelijk maakt het humanitaire rapport van OCHA ook melding van een andere ontheemdenstroom in de zone Kalehe. Daar is er sprake van zowat 4.000 nieuwe interne vluchtelingen in de dorpen Luiza, Kanguli et Muhongoza en op de eilanden Ishoka en Cofi. Volgens OCHA zijn sommigen slachtoffers van de gevechten tussen de Raiya Mutomboki en een coalitie van Mai-Mai, anderen van gronddisputen.

© CongoForum, 05.11.19 (pvb)

Beeld – bron : Radio Okapi

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.