ACP-top: Tshisekedi pleit voor bundeling van krachten om leefomstandigheden bevolking te verbeteren (CongoForum)

NAIROBI – President Félix Tshisekedi heeft op de recente ACP-top in Nairobi opgeroepen om de krachten te bundelen en zo de leefomstandigheden van de mensen in de diverse lidstaten te verbeteren. ACP verwijst naar Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan (ACP).
Tshisekedi wil dat de ACP-landen samen ijveren voor een aantal gemeenschappelijke belangen. Hij sprak over multilateralisme, aldus Radio Okapi. Volgens de Congolese president kan multilateralisme een krachtige hefboom zijn om nauwere afspraken te maken over vrede, migratie, economische ontwikkeling en de strijd tegen de klimaatverandering.

De president is van mening dat de actieve participatie van vrouwen en jongeren in het openbare leven moet worden aangemoedigd. Vrouwen en jongeren moeten een betere vertegenwoordiging krijgen op alle bestuursniveaus en in de privésector. Ze moeten meer impact krijgen op het maken van wetgeving en de besluitvorming in de ACP-landen.

Tshisekedi wil de ACP-landen een sterke politieke alliantie zien vormen om tot oplossingen te komen die resulteren in groei, goed bestuur, jobcreatie, menselijke ontwikkeling, vrede, meer veiligheid, het aanpakken van migratiekwesties. Hij pleit ook voor duidelijke engagementen en solidariteit in de strijd tegen terrorisme, gewelddadig extremisme en radicalisering. Tshisekedi verwijst naar de vele burgers en militairen die in de streek van Beni (Noord-Kivu) zijn gestorven door het geweld van de ADF-rebellen, die banden hebben met IS.

In het kader van het VN-Handvest hoopt Tshisekedi op materiële en operationele steun van de partners van de ACP-groep.

Voor zijn deelname aan de top in Nairobi was Tshisekedi nog in de Rwandese hoofdstad Kigali, waar hij als panellid deelnam aan het Kusi Idea’s Festival.

© CongoForum, 11.12.19 (rok)

Beeld – bron: Afrique Actu Daily

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.