Foto van Tshisekedi en Kagame leidt tot polemiek (CongoForum)

KINSHASA – Er is een nieuwe polemiek ontstaan over een foto waarop president Félix Tshisekedi wel heel vriendschappelijk lijkt om te gaan met zijn Rwandese collega Paul Kagame. Op een beeld, genomen in het voorbije weekend, is te zien hoe de twee elkaars hand flink vasthouden. Pijnlijk voor sommige Congolezen, die nog altijd van mening zijn dat Rwanda ooit de bedoeling had om een deel van hun land te annexeren, bericht Radio France Internationale.

Rwandese troepen hebben in het niet al te verre verleden veel onheil gesticht in het oosten van Congo. En dat laat uiteraard littekens na.

Sommigen vinden het een principezaak: Tshisekedi mag geen te dikke maatjes worden met Kagame, die aansprakelijk wordt geacht voor talloze wreedheden en conflicten in Congo. Opposant Seth Kikuni sprak zijn walging uit op Twitter. Hij vindt dat Tshisekedi moet denken aan de families die mensen verloren in Oost-Congo.

‘Diplomatie op hoog niveau’

De woordvoerder van de regering, Jolino Makelele, zegt dat de vriendschappelijke omgang tussen beide presidenten geen teken is van verraad tegenover Congolese families. “Dit is meer een kwestie van diplomatie op hoog niveau”.

De woordvoerder van president Tshisekedi, Kasongo Mwema Yamba Y’amba, vindt dat de kwestie te nuanceren valt. Hij trekt een parallel met Frankrijk en Duitsland, twee landen die elkaar in de armen sloten na heel vaak oorlog te hebben gevoerd. “Laten we hier rustig over nadenken”.

De secretaris-generaal van de UDPS, Augustin Kabeya, snapt de heisa evenmin. “De president verzekert gewoon de continuïteit. Het was hij niet die een ambassade opende in Kigali”.

Het klopt dat de Congolese en Rwandese autoriteiten al nauw samenwerkten voor de Congolese verkiezingen van eind 2018. Maar in de voorbije weken is er in het middenveld wel ongerustheid ontstaan over berichten over mogelijke acties van het Rwandese leger op Congolees grondgebied. “Dat zou pas echt verraad zijn, en niet die handdruk”, stelt een activist.

© CongoForum, 12.12.19

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.