IMF geeft kleine 370 miljoen dollar aan noodkredieten vrij voor Congo (CongoForum)

WASHINGTON – Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) kondigde maandag de vrijgave aan van 368,4 miljoen aan noodkredieten voor de DR Congo. Het geld komt uit uit een kredietlijn voor noodgevallen, en de bedoeling is dat Kinshasa kan voldoen aan “zijn dringende betalingsbalansbehoeften”.

De directeur van het IMF keurde ook de inwerkingstelling goed van een programma dat IMF-teams machtigt om de autoriteiten te helpen hun beleid te implementeren, aldus een verklaring. Het IMF merkt op dat “het economische klimaat moeilijk en kwetsbaar blijft voor schokken” en benadrukt dat de groei in 2019 sterk moet vertragen tot slechts 4,5% tegenover 5,8% in 2018.

Congo bevindt zich in een moeilijke financiële positie, verklaart het IMF, als gevolg van een daling van de grondstofprijzen, nieuwe uitgaven en een meer lakse controle op de uitgaven tijdens de politieke overgangsperiode. Dit alles “heeft geleid tot een slechtere begrotingssituatie die grotendeels door de centrale bank wordt gefinancierd” en “in dit verband zijn de internationale reserves tot een kritiek niveau gedaald, waardoor dringende behoeften op het gebied van de betalingsbalans zijn ontstaan”.

De assistentie van IMF-teams is gepland tot mei 2020.

Het programma “zou de autoriteiten meer tijd moeten geven om hervormingen te identificeren, prioriteit te geven en door te voeren om de inkomens te verhogen, corruptie te bestrijden en het bestuur te verbeteren”, aldus het IMF. Dit programma gaat niet gepaard met enige financiële hulp, specificeert het Fonds.

© CongoForum, 17.12.19 (rok)

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.